Valmentajan julkisen kritiikin kohteeksi joutuneella suomalaiskomeetalla haasteita Ruotsissa – ”Vaatii vielä totuttelua”

Jalkapallon Veikkausliigassa IFK Mariehamnin riveissä viime kaudella ihastuttanut Albion Ademi tavoittelee nyt läpimurtoaan ruotsalaisen suurseuran Djurgårdenin riveissä.

22-vuotias vikkeläkinttuinen laituri laukoi ahvenanmaalaisjoukkueelle viime kaudella peräti 14 osumaa. Paljolti vasemmalla laidalla loistaneen Ademin väkevien tehojen ansiosta IFK Mariehamn ei joutunut syksyllä liigakarsintaan. Turun Palloseuran kasvatti oli sarjan parhaita pelaajia. 

Ruotsissa harjoituskauden aikana Ademi on saanut tottua uudenlaiseen vaatimustasoon niin harjoituksissa kuin otteluissa. Kun suomalaisseurassa näppärä väkkärä sai keskittyä paljolti vain hyökkäämiseen, täytyy ”Eläintarhassa” hoitaa myös puolustusvelvoitteet säntillisesti. 

– Se on tietysti yksi asia, mutta valmentajat ovat sanoneet minulle esimerkiksi siitäkin, että täytyy muistaa välillä rauhoittaa pallollista peliämme sen sijaan, että ampaisen välittömästi vastahyökkäykseen. Pallonhallinnan säilyttäminen omalla joukkueella on tärkeää, kun olemme olleet vaikkapa pitkään alakynnessä matsissa, Ademi toteaa MTV Urheilulle puhelimitse Tukholmasta.

– He tietävät kyllä tarkasti pelilliset vahvuuteni ja kannustavat käyttämään niitä eri tilanteissa. Olen saanut myös paljon positiivista palautetta pelaamisestani. Suomessa olen joskus hieman laiskotellut puolustamisen suhteen, mutta täällä siihen ei ole tietenkään varaa, Ademi näkee.

Viime harjoitusottelun jälkeen Djurgårdenin päävalmentaja Thomas Lagerlöf antoi Ademin pelaamisesta kriittistä palautetta tiedotusvälineille, mutta tilanteessa ei ollut Ademin mukaan mitään dramatiikkaa. Asioista keskusteltiin heti harjoituksissa kasvotusten luotsin kanssa ja tunnelmat ovat hyvät osapuolten välillä.

– Juuri noita pelaamiseen ja esimerkiksi sijoittumiseen liittyviä juttuja olemme käyneet läpi, ja se on vain positiivinen juttu. Kypsyn täällä varmasti pelaajana ja olen toivottavasti sitten jossain vaiheessa valmis ottamaan taas askeleen eteenpäin urallani. Uskon, että tämä hieno seura ja laatusarja ovat minulle sopivan kokoisia askelia tällä hetkellä, mutta totta kai tietyt asiat vaativat vielä hieman totuttelua, Ademi analysoi kypsästi. 

Mestaruus tavoitteena

Ademia sopeutumisessa auttaa myös Suomen jalkapallomaajoukkueen vakionimi Rasmus Schüller, joka on joukkueen ehdottomia avainpelaajia. Fiksuna pelimiehenä tunnettu entinen HJK-kapteeni puhuu paljon peliin liittyvistä asioista Ademin kanssa harjoituksien jälkeen.

Liukas, puolustajia jatkuvasti haastava laituri nauttii valtavasti pelaamisesta maanmiehensä kanssa: ”Rade” tekee kentällä kaikki pienet asiat eleettömästi ja laadukkaasti. Hänen peruspelaamisensa on mainiolla tasolla.

– Kyllä, ja hän osaa kontrolloida pallollista pelaamistamme upealla tavalla. Läheltä hänen pelillisen merkityksensä näkee todella hyvin. Meillä on kaikkiaan kasassa todella hyvä joukkue, jossa on paljon hyviä pelaajia - ja hyvä pelitapa.

– Uskon, että taistelemme tosissamme mestaruudesta alkavalla kaudella. Olen melko varma, että olemme vähintään kolmen parhaan joukossa sarjassa, Ademi jatkaa itsevarmasti.

Suomen pääsarjaan verrattuna toiminta naapurimaan ykköstasolla on ollut laadukkaampaa eri sektoreilla – Ademin mukaan se on ollut sitä etenkin fyysisessä valmennuksessa.

– Kaikessa ollaan hieman edellä, pelaajat ovat täällä parempia, mutta olen huomannut myös sen, että fysiikkavalmentajia on enemmän ja siihen osa-alueeseen panostetaan enemmän.

Korona kurittaa

Djurgårdenin miehistössä todettiin hiljattain peräti kuudella pelaajalla koronavirustartunta, joten haasteita riittää länsinaapurissakin. Ruotsin pääsarjan pitäisi alkaa samana päivänä kuin Veikkausliigan – eli vajaan kuukauden päästä, 10.4.

– Tilanne on tällä hetkellä todella harmittava ympäri maailmaa, mutta toivottavasti kaikki menee vielä parempaan suuntaan ja tauti saadaan paremmin kuriin rokotuksien myötä.

Maajoukkuetilanteensa suhteen Ademilla on tällä hetkellä hieman erikoinen ja epäselvä tilanne. Suomea vielä alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa kotikisoissa edustanut pelimies vaihtoi sittemmin edustusoikeutensa Albanian riveihin.

Maan alle 21-vuotiaiden riveissä jo esiintyneeseen Ademiin ei ole oltu kuitenkaan yhteydessä vielä A-maajoukkueen taholta. Suomen lisäksi myös Kosovo on ehtinyt jo tiedustella hänen tulevaisuuden aikomuksistaan.

– Keskityn nyt vain antamaan hyviä näyttöjä seurajoukkueessani ja katsotaan sitä maajoukkuetilannetta myöhemmin uudelleen, Ademi pyörittelee.

Lue myös:

    Uusimmat