Valioliigan tähtipuolustajalta painava puheenvuoro jalkapalloijoiden päävammoista – "Olen vahingoittanut kehoani"

Valioliigassa pelaavan Manchester Unitedin ranskalainen tähtipuolustaja Raphael Varane myöntää, että pallon puskemin on tehnyt vahinkoa hänen kehoonsa.

Pallon puskeminen on viime vuosina noussut entistä enemmän puheenaiheeksi varsinkin lasten jalkapalloharrastuksen yhteydessä. Esimerkiksi Suomen Palloliitto julkaisi viime vuonna oman suosituksensa ja ohjeistuksensa, jonka mukaan pallon puskemista ei suositella lainkaan alle 10-vuotiaille.

Myöskään Englannissa puskemista ei suositella alle 10-vuotiaille.

Nyt asiaan on puututtu myös ihan tähtitasolta asti. Manchester Unitedissa pelaava Raphael Varane on kertonut suhtautumisestaan pallon puskemiseen.

– 7-vuotias poikani pelaa jalkapalloa ja neuvon häntä välttämään pallon puskemista päällä. Minulle se on välttämätöntä. Vaikka se ei aiheuttaisikaan mitään  välitöntä vammaa, tiedämme sen, että pitkässä juoksussa toistuvilla shokeilla voi olla haitallisia vaikutuksia, Varane kertoo L’Equipen haastattelussa.

Keskuspuolustajana pelaavalle Varanelle pääpallotilanteet ovat välttämättömiä, sillä puolustajana puskutilanteita tulee eteen paljon. Keskitys- ja muissa erikoistilanteissa puolustajat joutuvat käyttämään usein päätään tilanteen selvittämiseksi.

Varane tiedostaa itse, että lukuisat pääpallotilanteet ovat jättäneet jäljen ranskalaistähden kehoon.

– Henkilökohtaisesti en tiedä, elänkö 100-vuotiaaksi, mutta tiedän, että olen vahingoittanut kehoani. Päällä puskemisen vaaroja on opetettava kaikilla amatöörikentillä ja nuorille ihmisille, Varane sanoo.

Huhtikuussa 31 vuotta täyttävä Varane on uransa aikana saanut koviakin päätärskyjä ja välillä ranskalaispakki on jatkanut pelaamista aivotärähdyksestä huolimatta. Näin kävi kesän 2014 MM-kisojen puolivälierissä.

– Pelasin Nigeria-neljännesvälieräpelin loppuun, mutta olin autopilottiasetuksella. Tiimi ihmetteli, olisinko kunnossa Saksa-peliin. Olin heikentynyt, mutta lopulta pelasin ja pelasin aika hyvin. Emme ikinä saa tietää, mitä olisi voinut tapahtua, jos olisin saanut toisen iskun päähän, Varane kertoo.

Varanen mukaan jalkapalloilijat joutuvat usein pistämään kroppansa likoon, vaikkeivat he olisikaan aina täysin terveitä ja täydessä kunnossa.

– Jalkapalloilijat ovat tottuneet pelaamaan korkeimmalla tasolla ja me olemme tottuneita kipuun. Olemme niin vähän kuin sotilaita, kovia jätkiä ja fyysisen voiman vahvuuden, mutta nämä aivotärähdykset ovat aika selkeitä oireita.

Lue myös:

    Uusimmat