Uusi linjaus jalkapallojunioreille – tiukka ohje alle 10-vuotiaiden peleihin: "Ei suositella lainkaan"

Palloliitto ilmoitti keskiviikkona lääkintävaliokuntansa tehneen uusia suosituksia ja ohjeistuksia puskemiseen liittyen.

Palloliiton tuoreimman ohjeistuksen mukaan alle 10-vuotiaiden ei suositella harjoittelevan pallolla puskemista lainkaan. Tiedotteen mukaan ohjeistukset perustuvat tämänhetkiseen tutkimustietoon ja muiden maiden ohjeisiin.

– Palloliiton suosituksissa alle 10-vuotiaille ei suositella puskemisen harjoittelua jalkapallolla lainkaan, ja sitä vanhemmille ikäluokille hyvin maltillisesti harkiten kevyemmällä pallolla. Harjoitteita, joissa pusketaan jalkapalloa, tulisi tehdä aikuisissakin erittäin maltillisesti sekä pitkällä aika välillä että myös yhden harjoituskerran sisällä, neurologiaan ja aivotärähdysten kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti Matti Vartiainen sanoo Palloliiton tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan nyt annetut suositukset ovat vielä maltillisia ja niissä on huomioitu se, ettei pelaajakehitys kärsisi. Vartiainen toivoo, että nuoria lapsia ohjeistettaisiin enemmän pääpallotilanteisiin ilman itse pelivälinettä.

– Lisäksi pelaajien valmiutta kontaktiin ja rangan ja pään hallintaan tulee kehittää.  Koordinaatiota ja liikehallintaa lisääviä harjoitteita suositellaan tehtäväksi ainakin pari kertaa viikossa. Valmentajan on hyvä varmistaa, että pelaajalla on hallussaan perustaidot ennen kuin siirrytään vaativampiin harjoitteisiin, Vartiainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat