USA teki testin ydinkoealueella Nevadassa – Venäjä julkaisi videon valtavasta ohjuksesta

Venäjä pullistelee ohjuksellaan – voi varustaa ydinkärjellä 1:15
Venäjä jakoi perjantaina videon "voittamattomasta" ohjuksesta, jonka voi varustaa ydinkärjellä.

Viime päivinä on tehty useita toimia ydinaseiden ympärillä. 

Yhdysvallat on tehnyt kokeen Nevadan ydinkoealueella. 

Keskiviikkona maan alla räjäytettiin kemiallinen räjähde, jossa oli mukana myös radioaktiivisia aineita. 

Yhdysvaltain kansallinen ydinturvallisuushallinnon mukaan testi auttaa kehittämään muualla maailmassa tapahtuvien maanalaisten ydinkokeiden havaitsemista. 

Testi tehtiin vain päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetävänsä ratifioinnin pois ydinkokeet kieltävästä sopimuksesta. Duuma päätti asiasta ääni 412–0. 

Venäjä on sanonut pysyvänsä sopimuksen allekirjoittajana ja jatkavansa tietojen toimittamista maailmanlaajuiselle valvontajärjestelmälle, joka varoittaa kaikista ydinkokeista maailmalla.

Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimuksen vuonna 1996, mutta jättänyt sen ratifioimatta. 

Maanalaisen ydinkokeen voi huomata kaukaa

Yhdysvallat käytti keskiviikkoisessa testissään useita erilaisia antureita havaitakseen muun muassa radioaktiivisia aineita. 

Suomen Säteilyturvakeskus (Stuk) kertoo, että maanalaisesta kokeesta voi päästä ilmaan pieniä määriä radioaktiivisia aineita, joita voidaan nykyaikaisilla mittauslaitteilla havaita kaukanakin testialueelta.

– Vain räjähdyksen yhteydessä syntyvän suuren vuodon seurauksena ilmakehään voi päästä sellainen määrä radioaktiivisia aineita, että aineet aiheuttaisivat ihmisille merkittävän säteilyannoksen koealueen lähiympäristössä, Stuk kertoo.

Peskov: Ei kerro ydinkoeaikeista

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on vakuuttanut toimittajille, ettei ratifioimisen vetämistä takaisin tule lukea ilmoituksena aikeista tehdä ydinkokeita vaan saavuttaa "yhteinen nimittäjä Yhdysvaltojen kanssa" eli päästä tasoihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuitenkin äskettäin vihjannut ydinkokeiden mahdollisuudesta.

– Yleensä asiantuntijat sanovat, että uuden aseen käyttöönotossa on varmistettava, että erikoiskärki toimii virheettömästi, Putin sanoi lokakuun alussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjä julkaisi kuvaa ydinkykyisestä ohjuksesta

Tänään perjantaina Venäjä puolestaan julkaisi videon mannertenvälisestä Avangard-ohjuksestaan, joka voidaan varustaa ydinkärjellä. 

Puolustusministeriön videolla valtavaa ohjusta kuljetetaan ja lastataan laukaisusiiloon Orenburgin alueella, joka sijaitsee Kazakstanin rajan tuntumassa. 

Ministeriön mukaan operaatio kesti useita tunteja. 

Ministeriö sanoi toimien lisäävän Venäjän strategisten ydinasejoukkojen taistelukykyä. 

"Voittamaton" ohjus

Avangard on Venäjän kehittämä hypersooninen ohjus, joka voi kantaa joko ydinkärkeä tai konventionaalista taistelukärkeä. Hypersoonisella ohjuksella tarkoitetaan ohjusta, joka lentää moninkertaista äänennopeutta. 

2 000 kiloa painavan mannertenvälisen ohjuksen kantama on 6 000 kilometriä. Ohjuksen väitetään lentävän nopeimmillaan jopa 6,8 kilometriä sekunnissa, kertoo ajatushautomo CSIS

Strategisesti ase on CSIS:n mukaan hyvin merkittävä, sillä sitä voi ohjata ja se on monipuolinen. 

Presidentti Putin on väittänyt, että ohjus kykenee tekemään niin jyrkkiä liikkeitä, että sitä ei pysäytä yksikään ilmatorjuntajärjestelmä. Ohjusta on kutsuttu "voittamattomaksi".

Monipuolisuutta lisäävät vaihtoehtoiset taistelukärjet. 

Ohjusta on ajatushautomo CSIS:n mukaan testattu noin 14 kertaa vuosien 1990 ja 2018 välillä. 

Lue myös:

    Uusimmat