Pekka Toveri: Ukraina hyökkää Dneprjoen yli – tämä tilanteesta tiedetään

Alue on sama, jolta Venäjä on kesällä siirtänyt pois eliittijoukkojaan.

Ukraina on aloittanut uuden hyökkäyksen Dneprjoen yli, reilut kymmenkunta kilometriä Hersonin kaupungista itään.

Viikonloppuna Venäjä väitti torjuneensa samalla suunnalla Ukrainan maihinnousuyrityksen yhdelle Dneprjoen saarista.

Tiedossa ei ole, missä määrin Ukrainan hyökkäys joen yli ja Venäjän torjumaksi väittämä maihinnousuyritys liittyvät toisiinsa.

Mahdollista on, että Venäjä on pystynyt torjumaan osan maihinnousujoukoista, kun taas osa Ukrainan joukoista on päässyt maihin.

Julkisesti saatavilla olevien tietojen perusteella Ukraina on kyennyt etenemään noin viisi kilometriä leveällä alueella korkeintaan kilometrin syvyyteen. Etenemistä on tapahtunut Pishchanivkan kylän suuntaan.

Suomalainen Black Bird Group on merkinnyt etenemisen sotakartalleen alkuviikolla.

– Ukraina on hyökännyt merijalkaväkiprikaatilla. Jos Ukraina pystyy etenemään syvyyteen, se tarjoaa mahdollisuuksia, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyisen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) puhelimitse MTV Uutisille.

Dneprjoen rintamatilanne Hersonin liepeillä 18. lokakuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Punainen alue on Venäjän miehittämä alue ja vaaleamman punaisella on merkitty alue, jonka Ukrainan tuore hyökkäys on vallannut takaisin.  Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Dneprjoen rintamatilanne Hersonin liepeillä 18. lokakuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Punainen alue on Venäjän miehittämä alue ja vaaleamman punaisella on merkitty alue, jonka Ukrainan tuore hyökkäys on vallannut takaisin.  Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Venäjä siirtänyt eliittijoukkonsa pois

Tiedossa ei ole, mikä joen ylittäneiden ukrainalaisjoukkojen tavoite on. Myös se on epäselvää, onko heillä mukanaan raskasta kalustoa.

Venäjän puolustuksen vahvuus Dneprjoella on sekin vähintään jonkin tason mysteeri.

– Venäjä on siirtänyt kyseiseltä alueelta pois laskuvarjojääkäreitä kesän aikana Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi, Pekka Toveri sanoo. 

Venäjä siirsi eliittijoukkoihinsa kuuluvia laskuvarjojääkäreitä Länsi-Zaporizhzhjaan, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäyksen pääsuunta.

Ukraina on aiemmin tehnyt pistohyökkäyksiä Dneprjoen yli, mutta ne ovat tiettävästi pääosin olleet luonteeltaan pienimuotoisia. 

Merkittävä poikkeus tästä on Ukrainan 600 sotilaan epäonnistunut maihinnousuyritys lokakuussa 2022. Ukraina yritti iskulla valloittaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan, paljastivat ukrainalaissotilaat puoli vuotta tapahtuneen jälkeen brittilehti The Timesille.

Dneprjoen rintamalinja on pysynyt paikoillaan viime marraskuusta lähtien, jolloin Ukrainan vastahyökkäys valloitti Hersonin kaupungin. Kahovkan padon murtuminen tosin pakotti sekä venäläis- että ukrainalaisjoukot siirtämään asemiaan kesäkuussa.

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso karttavideo: Näin Ukrainan vastahyökkäyksen neljä ensimmäistä kuukautta ovat vaikuttaneet rintamalinjoihin. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat