Venäjä vetäytyy ydinkoesopimuksesta – käsittämätön äänestystulos duumassa

Venäjä vetää pois ratifiointinsa kaikki ydinkokeet kaikkialla kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on hyväksynyt ratifioinnin peruuttamisen ensimmäisessä käsittelyssä äänin 412–0, ilman tyhjiä ääniä, kerrotaan duuman verkkosivuilla.

Vaikka Venäjä peruuttaa ratifioinnin, se on sanonut pysyvänsä sopimuksen allekirjoittajana ja jatkavansa tietojen toimittamista maailmanlaajuiselle valvontajärjestelmälle, joka varoittaa kaikista ydinkokeista maailmalla.

Duuman puheenjohtaja vetosi venäläisten turvallisuuteen

Lakialoite tehtiin duuman puheenjohtajan Vjatsheslav Volodinin aloitteesta. Volodin on väittänyt päätöksen taustalla olleen Venäjän harmistuksen siitä, ettei Yhdysvallat ole ratifioinut kyseistä sopimusta.

Hän myös vihjaili, että Venäjä voi mennä tätäkin pidemmälle.

– Äänestystuloksemme on vastaus (Yhdysvaltain) ulkoministeriölle. Mitä me teemme seuraavaksi (eli) jäämmekö sopimuksen osapuoleksi vai emme, sitä emme aio heille kertoa. Meidän tulee ajatella maailmanlaajuista turvallisuutta, kansalaistemme turvallisuutta sekä toimia heidän puolestaan, Volodin sanoi Guardianin mukaan.

Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimuksen vuonna 1996, mutta jättänyt sen ratifioimatta. Sopimuksen samana vuonna allekirjoittanut Venäjä sitä vastoin ratifioi sopimuksen kesäkuussa 2000, ilmenee YK:n verkkosivuilta. Myöskään Kiina ei ole sopimusta vielä ratifioinut.

Putin vihjannut ydinkokeiden mahdollisuudesta

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on aiemmin vakuuttanut toimittajille, ettei ratifioimisen vetämistä takaisin tule lukea ilmoituksena aikeista tehdä ydinkokeita vaan saavuttaa "yhteinen nimittäjä Yhdysvaltojen kanssa" eli päästä tasoihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuitenkin äskettäin vihjannut ydinkokeiden mahdollisuudesta.

– Yleensä asiantuntijat sanovat, että otettaessa käyttöön uusi ase on varmistettava, että erikoiskärki toimii virheettömästi, Putin sanoi lokakuun alussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Onko tässä vipuvarsi painostamiseen?

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle, että Venäjän nyt tekemä päätös ei tullut yllätyksenä.

– Tässä on ollut aika pitkä linja, jossa Venäjä on systemaattisesti hankkiutunut eroon keskeisistä ydinaseita rajoittavista sopimuksista. Tuota taustaa vasten tämä päätös ei ollut yllätys.

Pesun mukaan Venäjä haluaa horjuttaa (ydinasesektorin) sopimusverkostoa ja yrittää käyttää ydinkoesopimusta vipuvartena.

– Mutta on aivan eri kysymys, kuinka tehokas vipuvarsi on. Länsi ei ole myöntynyt Venäjän painostukseen, samoin länsi on ylittänyt jo aika monta Venäjän niin kutsuttua punaista viivaa.

Pesu katsoo, että ydinkokeet kieltävä sopimus ei ole sopimuksena yhtä merkittävä kuin ydinaseisiin niin ikään liittyvä uusi Start-sopimus.

– Silti ratifioinnin peruutuksen myötä herää kysymys, onko Venäjällä intressejä alkaa tehdä pitkän tauon jälkeen ydinasetestejä. On spekuloitu sillä mahdollisuudella, että osana Venäjän painostuspolitiikkaa se saattaisi olla valmis testaamaan fyysisesti ydinasetta.

Pesun mukaan nyt tulleen päätöksen taustalla on joka tapauksessa se, että Venäjä halua luoda epävarmuutta.

– Venäjällä ei ole kovin monia keinoja painostaa laajempaa länttä tai Yhdysvaltoja, mutta ydinasealue on sellainen. Yhdysvallatkin on halunnut pitää ydinaseiden ympärillä yllä jonkinlaista dialogia. Moskovassa ehkä katsotaan, että nyt tehty päätös "satuttaa" länttä.

Artikkelia päivitetty kello 14.50 ja 17.30.

Lue myös:

    Uusimmat