Putinilta kaksi paljastavaa sanaa – Venäjällä ylistetty panssarihyökkäys kuivuu kasaan

Venäjä tekee samoja virheitä kuin puolitoista vuotta sitten, asiantuntija sanoo.

Venäjän 10. lokakuuta aloittama hyökkäys Itä-Ukrainan Avdijivkassa "näyttää kuivuneen kasaan", sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.)MTV Uutisille puhelimitse.

Venäjä on hyökännyt alueella suurella määrällä taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja. Eri lähteet antavat eri tietoja, mutta kyse on todennäköisesti ainakin kolmen prikaatin hyökkäyksestä, Toveri toteaa.

– Satoja vaunuja ja tuhansia sotilaita. Hyökkäys tehtiin tyypilliseen venäläiseen tapaan. He pyrkivät aina saartamiseen, Toveri kertoo. 

Alueella olevat ukrainalaisjoukot ovat alttiita piiritykselle, sillä rintamalinjassa on selkeä, noin kymmenen kilometriä syvä pullistuma. 

Suomalaisen Black Bird Groupin ylläpitämän sotakartan mukaan Venäjän hyökkäyskärjillä on matkaa toistensa luo 6,2 kilometriä. 

Etäisyys on sinällään varsin lyhyt, mutta huomioitavaa on, etteivät ukrainalaisten piiritystä yrittävät venäläispihdit ole päässeet eteenpäin edes kilometriä reilun viikon aikana.

Sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä Venäjän Avdijivkan hyökkäyksissä silmiinpistävää on ollut niiden vahvuus.

– Ukrainalaiset ovat raportoineet 10–30 hyökkäystä päivittäin, Käihkö kertoo puhelimessa MTV Uutisille.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuvaili hyökkäystä pian sen alkamisen jälkeen merkittäväksi.

Avdijivkan rintamatilanne 18. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan rintamatilanne 18. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Venäjällä alkuinnostus hiipui

Venäläiset sotakommentaattorit suhtautuivat Avdijivkan hyökkäykseen aluksi erittäin innostuneesti. 

Venäläislähteiden mukaan hyökkäys hoiti monta asiaa uudella, tehokkaammalla tavalla: Vastatykistö teki työnsä, elektroninen sodankäynti sujui ja yhteistyö eri aselajien välillä toimi.

Lisää venäläiskommentaattorien alkuinnostuksesta voit lukea alla olevasta linkistä.

Lupaavana pidetyn hyökkäyksen sujumisesta kertoo omaa kieltään se, että presidentti Vladimir Putin puhui jo 15. lokakuuta Avdijivkan alueen "aktiivisesta puolustuksesta". Aiemmin operaatiota kuvattiin Venäjällä hyökkäykseksi.

Käihkön mukaan Ukrainassa on sanonta: Pieni Neuvostoarmeija ei voi voittaa suurta Neuvostoarmeijaa. Ukraina katsoo Venäjän yhä olevan Neuvostoarmeija. Ukrainalla on sama perintö. Pärjätäkseen Ukrainan on pakko toimia Venäjää fiksummin.

– Venäjä varmasti pyrkii Neuvostotaakasta eroon, mutta se ei käy hetkessä, Käihkö sanoo. 

– Avdijivkan hyökkäys herättää kysymyksiä. Samoja vanhoja virheitä kuin puolitoista vuotta sitten. Ajoneuvot ajavat peräkkäin, miinakentistä yritetään mahdollisimman nopeasti läpi, eikä taktiikka ole hirveän toimivaa.

Länsimaiset sota-asiantuntijat ovat kritisoineet myös Ukrainan armeijaa. Lisää aiheesta voit lukea alla olevista linkeistä.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023. Myös Avdijivkassa on nähty samoja ongelmia.

Venäjän panssarit palavat

Sotatieteilijä Käihkö arvioi, ettei Venäjä jatka hyökkäämistä Avdijivkassa samalla tavalla tai voimalla. Tappiot ovat niin valtavat. 

Pekka Toveri totesi jo hyökkäyksen alkuvaiheen tappioita MTV Uutisille tarkastellessaan, että Venäjältä olisi kova saavutus jatkaa tällä tahdilla kuukausi. Nyt hyökkäyksen alusta on kulunut kymmenen päivää.

Toverin arvion mukaan Venäjä on menettänyt kymmeniä taistelupanssareita ja rynnäkkövaunuja, yhteensä noin kahden prikaatin raskaan kaluston verran. Satelliittikuvista pystyy laskemaan, että Venäjä on kärsinyt jopa sadan panssarin tappiot, Käihkö sanoo.

– Tappiot ovat aika valtavia, Käihkö summaa.

– Venäjä on joutunut heräämään samaan kuin Ukraina: linnoitettuihin asemiin hyökkääminen on aika kuluttavaa hommaa, Toveri katsoo.

Eturintama on kulkenut Avdijivkan kaupungin seudulla koko Venäjän suurhyökkäyksen ajan. Sitä pidetään yhtenä Ukrainan vahvimmin linnoitetuista alueista.

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

"Kurjia" viestejä Ukrainan vastahyökkäyksestä

Vaikka Venäjän hyökkäyksen tulokset eivät Kremlin näkökulmasta ole olleet kummoisia, on tämän kokoluokan iskuista Käihkön mukaan tehtävissä "kurjia" tulkintoja myös Ukrainan kannalta.

– Venäjä voi katsoa, että Ukrainan vastahyökkäyksestä huolimatta tilanne etelärintamalla on aika stabiili, Käihkö sanoo.

– Venäjällä on sen verran joukkoja, että se pystyy itsekin hyökkäämään. Ei tarvitse olla vain puolustuskannalla, hän jatkaa.

Ajatushautomo ISW ja Britannian puolustusministeriö ovat arvioineet pitkin kesää, että Venäjän reservit ovat loppumassa. 

Ukraina mursi Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan päähyökkäyssuunnassaan Länsi-Zaporizhzhjassa elo-syyskuussa. Ukrainalaiskenraalit väittivät tuolloin, ettei Venäjällä ole samalla tavalla joukkoja seuraavien puolustuslinjojen pitämiseen. Ukraina ei ole tuon jälkeen päässyt olennaisesti eteenpäin. Käihkö pitikin tuoreeltaan puheita läpimurrosta "propagandatemppuna".

– Vastahyökkäyksen saavutukset kartalla ovat olemattomat, Käihkö toteaa.

Voit katsoa alla olevalta karttavideolta, miten Ukrainan 4. kesäkuuta alkanut vastahyökkäys on edennyt ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Rintamalinjat eivät ole sittemmin olennaisesti siirtyneet.

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso karttavideo: Näin Ukrainan vastahyökkäyksen neljä ensimmäistä kuukautta ovat vaikuttaneet rintamalinjoihin. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat