Unohda juoksu – 6 syytä miksi kävely kannattaa!

Ylös, ulos ja lenkille! Juoksurääkkiin ei ole välttämättä tarvetta, sillä jo reipas kävely saa ihmeitä aikaan.

Kävely on ilmainen ihmelääke, johon et tarvitse reseptiä. RealSimple.com listasi miksi!


1. Kävely pitää hoikkana


Kävellessäkin kalorit saavat kyytiä! Mitä pidemmän lenkin teet, sen parempi.

Vuonna 2013 tehdyn australialaistutkimuksen mukaan keskivertoihminen lihoo neljän vuoden aikana keskimäärin yli kaksi kiloa. Tutkimus kuitenkin havaitsi, että työmatkansa kävelleet ihmiset lihoivat vuosien saatossa vähemmän kuin autoilijat, vaikka autoilijat harrastaisivat muuten liikuntaa vapaa-ajallaan.


2. Kävely tasaa verensokeria


Isoa ateriaa seuraa usein vetämätön, väsynyt olo – paitsi jos ajoitat kävelytauon oikein. Diabetes Care -julkaisussa ilmestynyt tutkimus vuodelta 2013 havaitsi, että vartin kävely aterian jälkeen kolme kertaa päivässä oli tehokkaampi tapa säädellä verensokeritasoja kun yksi pitkä, 45 minuutin kävely päivän aikana.


3. Kävely kohottaa mielialaa


10 minuutin ripeä kävely voi pitää mielesi virkeänä jopa kaksi tuntia eteenpäin, uskoo tohtori Robert Thayer. Thayer on kirjoittanut jopa kirjan mielialan sääntelystä ruuan ja liikunnan avulla. Tutkimuksessaan vuonna 1984 Thayer pyysi vapaaehtoisia arvioimaan jonkin henkilökohtaisen ongelmansa vakavuutta (esimerkiksi painonhallinta- tai ihmissuhdepulmien), ja lähetti heidät sitten 10 minuutin kävelylle. Lenkin jälkeen vapaaehtoisia pyydettiin arvioimaan ongelmaansa uudelleen. Tällä kertaa he olivat huomattavasti vähemmän huolissaan.

Erityisen piristävää on kävely luonnon helmassa – lue miksi!


4. Kävely vahvistaa muistia


Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisussa ilmestyneen, vuonna 2011 toteutetun tutkimuksen mukaan vanhusten, jotka kävelivät 40 minuutin lenkin kolmesti viikossa vuoden ajan, aivojen tunteita ja muistia säätelevä alue kasvoi keskimäärin jopa kahdella prosentilla. Verrokkiryhmän venyttelyharjoituksia tehneet vanhukset kokivat sen sijaan aivojen muistia säätelevien osien surkastumista.

Tulosten syy on epäselvä, mutta tutkimusta johtanut tohtori Kirk Erickson epäilee, että syy piilisi tehostuneessa verenkierrossa.


5. Kävely suojelee sydänsairauksilta


Kaikki sykettä kohottava liikunta tekee hyvää sydämesi terveydelle, ja ripeä kävely tai hölkkä ovatkin erinomaisia keinoja saada veri virtaamaan. Mikäli et pysty kävelemään nopeaa tahtia, voit korvata vauhdin pidentämällä kävelyaikaa.


6. Kävely voi alentaa syöpäriskiä


Kaikki liikunta parantaa aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää sekä tasaa hormonien eritystä. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan paksusuolensyöpää sairastaneet, jotka urheilivat tai vain kävelivät vähintään kuusi tuntia viikossa, kuolivat sairauteen 60 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä kuin paikoillaan pysytelleet potilaat.

Yhdysvaltojen Syöpäyhdistyksen tutkimuksen mukaan tunnin kävelylenkki päivittäin voi vähentää naisen riskiä sairastua rintasyöpään jopa 14 prosentilla. 

Lähde RealSimple.com


Kävellen maailman ympäri – katso haastattelu!

Kanadalainen mies saapui kotiin vuonna 2011 käveltyään maailman ympäri. 75 000 kilometrin matka kesti 11 vuotta.


Lue myös:

    Uusimmat