Kukat lievittävät stressiä ja surua: Näin saat kasveista apua arkeesi!

Tiesitkö, että rairuohon kasvatuksella voi olla positiivisia vaikutuksia hyvinvointiisi? Poimi asiantuntijan vinkit ja ammenna vihreydestä vireyttä arkeesi!

Puutarhatyöskentelyn terapeuttisiin vaikutuksiin perehtynyt maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappe kannustaa ihmisiä vaihtamaan suorittamisen ja sosiaalisessa mediassa pyörimisen puutarhassa puuhasteluun. Puutarhanhoito hellii mieltä, lievittää stressiä ja auttaa ahdistukseen. Vaikka omaa pihaa ei olisikaan, jokaisella on hänen mukaansa mahdollisuus kasvattaa hyvinvointiaan puutarhaterapian keinoin.

– Jokainen voi katsoa ympärilleen ja miettiä, mikä on mahdollista. Pienikin teko auttaa. Esimerkiksi se, että pääsee kasvattamaan rairuohoa, on todella hyvä juttu, Rappe rohkaisee.

Rappe kertoo, että mitä enemmän on vihreää ympärillä, sitä terveemmäksi ihmiset kokevat itsensä. Hän kuitenkin lisää lohdutukseksi niille, joilla ei ole vehreyttä ympärillään, ettei ole nähnyt vielä yhtään paikkaa mihin ei luontoa tavalla taikka toisella voisi tuoda.

–Yhdestä huonekasvistakin voi tulla todella tärkeä ja jo se voi tuoda merkitystä elämään. Jos taas ei pääse ulos, voi sentään aina vaikkapa avata ikkunan, Rappe ehdottaa. Jo luontokuvien katselu voi tuoda paremman mielen.

Kukat auttavat työssä ja surussa

Erityisesti sisätöissä päätteen ääressä raatavat hyötyisivät puutarhanhoidon terveysvaikutuksista. Rappe vinkkaa, että työmatkasta saa enemmän irti jos siihen sisällyttää pienenkin käväisyn puistossa, puutarhassa tai muussa miellyttäväksi kokemassaan ympäristössä.

– Jos kävelet työmatkan puiston kautta, jaksat paremmin työpäivän. Työpöydälleen voi hankkia vaikkapa kukkakimpun.

Mikäli edessä on esimerkiksi hankalia neuvotteluja tai vaikeita keskusteluja, suosittelee Rappe siirtämään ne mahdollisuuksien mukaan ulkoilmaan. Mikäli se ei ole mahdollista, kannattaa vaikeuksiin varautua vaikkapa leikkokukilla.

– Kukat auttavat aina. Jos haluaa lohduttaa ihmistä, kukkien ostaminen ei ole mikään turha juttu.

Häntä surettaa, että esimerkiksi hautajaisiin ei enää useinkaan toivota kukkia.

– Kukat helpottavat surun kokemista. Esteettinen ympäristö ylipäänsä helpottaa surua, ahdistusta ja jopa aggressiivisuutta.

– Mitä vaikeampi tilanne, sen kauniimpia kukkia tarvitaan! Kuulostaa niin yksikertaiselta, mutta se oikeasti toimii, Rappe huokaa.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja