Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvaisten maitotuotteiden syöminen voi olla hyväksi sydänterveydelle. Arvostetussa Plos Medicine -lehdessä julkaistut löydökset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan vähärasvaisia maitotuotteita painottavat ravitsemussuositukset eivät perustu vakuuttavaan tieteelliseen näyttöön.

Kansainvälisen tutkijatiimin löydökset perustuvat yli 4000 ruotsalaisen aikuisen seurantaan, josta saadut tiedot yhdistettiin 17 samanlaiseen tutkimukseen muista länsimaista.

Laajassa aineistossa pienimmät sydänriskit olivat henkilöillä, joiden veressä oli eniten runsaasta maitorasvojen saannista kertovia rasvahappoja. Ravinnosta saadut suuret määrät maitorasvaa eivät tutkimuksen perusteella olleet yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. 

"Maitorasvasta itsestään ei ole mitään haittaa"

60-vuotiaiden ruotsalaisten verestä mitattiin tiettyjen, erityisesti maitotuotteista löytyvien rasvahappojen määrä. Osallistujia ja heidän sydänterveyttään seurattiin rekistereistä keskimäärin 16 vuoden ajan. 

Otettuaan huomioon muut sydän- ja verisuonitautien riskeihin vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat sairastumisen ja seuranta-aikana kuolemisen todennäköisyyden olevan pienin henkilöillä, jotka veriarvojen perusteella söivät eniten rasvaisia maitotuotteita.

Koska Ruotsissa käytetään erityisen paljon maitotuotteita, tutkijat halusivat varmistaa löydösten paikkansapitävyyden muissa väestöissä. Niinpä saadut tulokset yhdistettiin 17 aiempaan samanlaiseen tutkimukseen, joihin osallistui lähes 43 000 ihmistä Yhdysvalloista, Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. 

Katsaus vahvisti, että rasvaisten maitotuotteiden runsaasta käytöstä kielivät veriarvot eivät ole yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. 

– Vaikka löydöksiin ovat voineet osin vaikuttaa muutkin tekijät kuin maitorasvat, tutkimuksen mukaan maitorasvasta ei itsessään ole mitään haittaa, tutkija Matti Marklund sanoo tiedotteessa.

Rasvattomien maitotuotteiden terveyshyödyt syynissä

Tulosten perusteella ei pysty vetämään suoraa johtopäätöstä siitä, että rasvaisten maitotuotteiden runsas käyttö olisi hyväksi sydänterveydelle. Osallistujien ruokavalion arviointi perustuu vain tutkimuksen alussa otettuihin verinäytteisiin, mikä lisää virhepäätelmien riskiä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun tutkimukset haastavat käsityksen maitorasvan terveysvaikutuksista. Jo 2000-luvun alussa useat tutkijaryhmät osoittivat, että maito voi sisältämästään rasvasta huolimatta suojata sydäntaudeilta, Duodecim-lehti kertoo. 

Vakuuttavaa näyttöä saatiin viimeistään vuonna 2012, kun tutkijat esittivät 16 tutkimuksen katsaukseen perustuen, että maitorasvojen runsaan käytön yhteydestä ylipainoon tai sydänsairauksiin ei ole vakuuttavaa näyttöä. 

Kriitikoiden mukaan ajatus rasvattomien meijerituotteiden hyödyistä perustuu ajatukseen siitä, että vähemmän energiaa ja kovia rasvoja sisältävät ruoat ovat hyväksi terveydelle. Tyydyttynyt rasva lisää veren kolesterolipitoisuutta, mistä johtuen verisuonet tukkeutuvat ja sydänsairauksien riski kasvaa. 

Rasvahypoteesiksi kutsuttu teoria käy järkeen, mutta tutkimuksissa rasvattomien maitotuotteiden käytöstä ei ole havaittu selkeää etua verrattuna rasvaisiin. Nyt ilmestynyt tutkimus lisää näyttöä siitä, että terveyden kannalta rasvan määrän sijasta kannattaa kiinnittää huomiota rasvan lähteeseen.

Eri maitotuotteilla erilaiset terveysvaikutukset

Osassa maista – myös Suomessa – ravitsemussuosituksissa kehotetaan suosimaan rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita. 

Tuoreimpien, laajaan aineistoon perustuvien löydösten perusteella tutkijat kuitenkin esittävät, että järkevämpää olisi painottaa suosituksissa maitotuotteiden muita ominaisuuksia. Tyydyttyneiden rasvojen lisäksi monista maitotuotteista löytyy terveydelle suotuisia ravintoaineita. Vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että maitotuotteiden käyttö voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta matalamman tulotason maissa.

Esimerkiksi paljon rasvaa sisältävä jogurtti on terveydelle parempi vaihtoehto kuin voi, jonka runsas kulutus on hiljattain yhdistetty lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Rasvan sijaan jogurttipurkista kannattaisi tarkistaa, paljonko se sisältää lisättyä sokeria tai suolaa. Maustamaton täysrasvainen jogurtti on parempi vaihtoehto kuin vähärasvainen maustettu jogurtti.

Sokeristen maitotuotteiden sijaan kannattaisi suosia hapatettuja maitotuotteita. Suomalaistutkimuksessa hapatettujen maitotuotteiden, erityisesti piimän, käytön on havaittu olevan yhteydessä pienempään sydäninfarktiriskiin. Runsasrasvaisten hapanmaitotuotteiden, kuten juuston, käytöllä ei tutkimuksessa havaittu olevan yhteyttä sairastumisen todennäköisyyteen.

Nyt ilmestyneen tutkimuksen tekijät huomauttavat, että joka tapauksessa esimerkiksi merenelävistä, pähkinöistä ja ei-trooppisista kasviöljyistä löytyvien pehmeiden rasvojen terveyshyödyt ovat maitotuotteita suuremmat.

Maidontuottajat ja kaurajuoma-ala napit vastakkain 9:54
Maitotuotteet vai kasvimaidot? Videolla väitellään siitä, kumpien tuotanto on kestävämmällä pohjalla.

Lue myös:

    Uusimmat