Keinotekoisista makeuttajista paljastui uusi haittapuoli – myrkkyä suoliston mikrobeille

Monista eri ruoista löytyvät keinotekoiset makeutusaineet näyttävät olevan myrkkyä hiirien suoliston mikrobeille, kertoo tuore Molecules-lehdessä julkaistu tutkimus.

VIDEO: Miksi olemme mieltyneet makeaan? Ravitsemusterapeutti perkaa sokerisuhdettamme.

Israelilaisten ja singaporelaisten tutkijoiden yhteistyönä syntynyt tutkimus osoittaa, että yleisessä käytössä oleville keinotekoisille makeutusaineille altistuneet suolen mikrobit myrkyttyvät jo pienestä määrästä, milligrammasta tai millilitrasta, makeuttajaa.

Tutkijoiden tarkastelun alla olivat aspartaami (E951), sukraloosi (E955), sakariini (E954), neotaami (E961), advantaami (E969), asesulfaami K (E950) sekä kymmenen näitä lisäaineita sisältävää urheilulisäravinnetta. Tutkimus toteutettiin hiirillä.

Tutkijat käyttivät bioluminesensseja E. coli -bakteereja osoittamaan myrkyt mikrobeista. Bioluminenssit eliöt tuottavat valoa kemiallisen reaktion avulla ja auttoivat näin ollen tutkijoita paikantamaan hiirien suolistossa vaikuttavat myrkyt.

Moni syö makeutusaineita tietämättään

Keinotekoisia makeutusaineita käytetään useissa eri elintarvikkeissa vähentämään niissä käytetyn sokerin määrää. Tutkijat huomauttavat, että moni ihminen syö näitä makeuttajia tietämättään.

Ihmisen terveyden lisäksi keinotekoisilla makeuttajilla näyttää olevan tuhoisia vaikutuksia ympäristöön, tutkijat kirjoittavat. He kertovat niitä löytyneen niin juomavedestä kuin pinta- että pohjavedestä.

Tutkijat toivovatkin, että nyt julkaistut tulokset auttavat ymmärtämään keinotekoisten makeuttajien myrkyllisyyttä sekä mahdollisia haittavaikutuksia niin ihmisen suolistolle kuin ympäristöllekin. Lisäksi bioluminenssit bakteerit voisivat mahdollisesti auttaa keinotekoisten makeutusaineiden paikantamiseen ympäristöstä.

Lue myös:

    Uusimmat