Tutkimus: Unenpuute lisää ruoasta saatua nautintoa huumeen tavoin

Tutkimuksen mukaan unenpuute voi aiheuttaa runsaskaloristen herkkujen himoitsemista samalla tavalla kuin kannabiksen käyttö.

Unen niukkuus on jo pitkään yhdistetty ruoan ahmimiseen ja huonoihin ruokavalintoihin, Telegraph kirjoittaa.

Chicagon yliopiston tutkijat selvittivät, että unestaan tinkivät henkilöt himoitsevat sipsejä, makeisia ja keksejä paljon enemmän kuin terveellisempiä ruokia.

SLEEP-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, miten unenpuute lisää ruoasta saatua nautintoa samalla tavalla kuin kannabis. Erityistä nautintoa tuovat runsaasti rasvoja sisältävät makeat ja suolaiset ruoat.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret ja terveet henkilöt, jotka eivät nukkuneet tarpeeksi, kokivat herkkujen vastustamisen hankalaksi, vaikka he olivat jo ehtineet täyttää 90 prosenttia päivän kaloritarpeesta.

Samoin näläntunteen koettiin lisääntyneen merkittävästi ja ruokahalun kasvaneen. Herkkujen vastustaminen tuntui vaikealta, vaikka edellisestä ateriasta oli kulunut alle kaksi tuntia.

Tutkijat selvittivät myös, että unenpuutteen vaikutukset ruokahaluun näkyivät eniten iltapäivällä. Juuri tänä ajankohtana nautitut herkut on myös yhdistetty painonnousuun.

Tutkimukseen osallistuneet henkilöt valitsivat huonosti nukuttuaan ruoan, jossa on tuplasti enemmän kaloreita ja rasvaa, verrattuna valintaan, jonka he tekivät riittävien yöunien jälkeen. 

9:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja