Tutkimus selvitti, voiko yöunet korvata kofeiinilla tai päiväunilla

Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn 1:41
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto selittää, mikseivät päiväunet korvaa yöunta.

Univajeisena moni turvautuu päiväuniin tai kupilliseen kahvia. Nämä keinot saattavat auttaa selviytymään päivästä, mutta eivät keskittymistä ja ajattelua vaativista tehtävistä, kertoo tutkimus.

Univaje heikentää huomiokykyä ja kykyä tehdä tarvittavat tehtävät oikeassa järjestyksessä ja toistamatta mitään vaiheita, selvisi psykologian professori Kimberly Fennin johtamassa tutkimuksessa, kertoo PsyPost.

Fennin tutkimusryhmä halusi selvittää, miten yhden yön nukkumattomuus vaikuttaa erilaisiin ajattelun tapoihin. 

Lisäksi he halusivat selvittää, voisiko univajeen aiheuttamaa heikentynyttä huomiokykyä ja heikentynyttä kykyä tehdä tarvittavat tehtävät oikeassa järjestyksessä korjata kofeiinia nauttimalla tai päiväunet nukkumalla.

Kävi ilmi, että kofeiinilla saatiin parannusta aikaan tietyissä ajatteluun liittyvissä tehtävissä. Sen sijaan päiväunista ei ollut mitään apua univajaiselle ajattelutehtävissä, kertoo PsyPost.

Kofeiini paransi huomiokykyä sekä univajeisilla että hyvin nukkuneilla

Selvittääkseen univajeen ja yöunien "korvikkeiden" eli kofeiinin ja nokosten vaikutusta ajatteluun tutkimusryhmä laittoi ryhmän ihmisiä suorittamaan useita erilaisia kognitiivisia tehtäviä illalla. 

Tämän jälkeen tutkijat jakoivat osallistujat kahteen ryhmään, joista toinen meni kotiin nukkumaan ja toinen jäi laboratorioon valvomaan koko yön ajaksi. 

Nukkujien ryhmä palasi laboratorioon aamulla ja toistivat edellisen illan kognitiiviset tehtävät yhdessä yön valvoneiden osallistujien kanssa.

Tämän jälkeen sekä yön valvoneille että yön nukkuneille annettiin kofeiinia ja he suorittivat samat tehtävät uudelleen.

Tuloksista käy ilmi, että kofeiini paransi univajeisten osallistujien huomiokykyä niin paljon, että se oli samalla tasolla kuin nukkuneiden ryhmään kuuluvilla, kertoo PsyPost.

Kun yönsä nukkuneille annettiin kofeiinia, huomattiin, että se paransi myös heidän huomiokykyään.

Kofeiini ei kuitenkaan vähentänyt virheitä tehtävissä, joissa piti suorittaa tietyt vaiheet oikeassa järjestyksessä toistamatta mitään edellisistä vaiheista. Sama tulos nähtiin sekä nukkuneiden että univajeisten ryhmässä. 

Tutkijoiden mukaan tulokset tarkoittavat yksinkertaistetusti sitä, että jos ihminen on univajeinen, kofeiini voi auttaa tätä pysymään hereillä ja pelaamaan älypuhelimella, mutta se ei todennäköisesti auttaisi tekemään hyvää suoritusta esimerkiksi matematiikan kokeessa.

Päiväunista ei ollut hyötyä ajattelulle

Tutkijat antoivat osalle osallistujista mahdollisuuden nukkua tutkimuksen aikana joko puolentunnin tai tunnin nokoset aamulla kello 46 välillä, näiden valvottua ensin yön. Tämä aikaväli osuu karkeasti yhteen vuorokausirytmin alimman valppauspisteen kanssa. 

Tuloksista käy ilmi, etteivät nokoset parantaneet univajeisten osallistujien suoriutumista yksinkertaisissa keskittymiskykyä vaativissa tehtävissä tai monimutkaisemmissa eri vaiheita sisältävissä tehtävissä. 

Nokosten ottaneiden tulokset olivat yhtä huonoja kuin muiden univajeisten tulokset, kertoo PsyPost.

Tutkimus todistaa jälleen kerran sen, että riittävä määrä laadukasta unta on välttämätöntä ajattelulle ja aivoille, eikä sitä voi korvata millään.

Lähde: PsyPost

Lue myös:

    Uusimmat