Tutkimus: Lemmikinomistajat kiinnostuneita trendidieetistä – asiantuntijat huolissaan

Miksi kissa kehrää? 1:50
Tiedätkö miksi kissa kehrää? Ota selvää katsomalla video!

Kanadalaisvetoisessa kyselytutkimuksessa selvisi, että yllättävän suuri osa lemmikinomistajista on kiinnostunut syöttämään lemmikilleen vain kasviperäistä ravintoa.

Kissat ja koirat tapaavat syödä lihaa, mikä voi aiheuttaa moraalisen ongelman, jos lemmikinomistaja itse on päättänyt vähentää tai lopettaa kokonaan eläinperäisten tuotteiden syömisen. Mutta kuinka moni todella syöttää lemmikilleen vain kasviperäistä ravintoa?

Kanadalaisten Guelphin yliopiston kyselytutkimuksessa selvisi, että yllättävän moni.

Vegaaneista neljännes syöttää lemmikilleen vegaaniruokaa

Verkkokyselyyn perustuvassa tutkimuksessa haastateltiin 3673 lemmikinomistajaa ympäri maailman. Vastanneilla oli joko koira tai kissa.

Vastausten perusteella tutkijat laskivat, että 35 prosenttia lemmikinomistajista, yhteensä 1285 henkilöä, oli kiinnostunut vaihtamaan lemmikkinsä tavanomaisen ruokavalion vegaaniruokavalioksi.

Näistä 1285 lemmikinomistajasta 55 prosenttia kuitenkin lisäsi, että tiettyjen ehtojen tulisi täyttyä ennen kuin he alkaisivat tarjota lemmikilleen vegaaniruokaa. Lemmikinomistajat haluaisivat saada varmistuksen kasviperäisen ruokavalion sopivuudesta lemmikille esimerkiksi eläinlääkäriltä ja päästä helposti käsiksi vegaanisiin kissan- ja koiranruokiin.

Vain kuusi prosenttia, 220 henkilöä, kyselyyn vastanneista kertoi itse noudattavansa vegaanista ruokavaliota. Vegaanivastaajista reilu neljännes, 27 prosenttia, kertoi jo ruokkivansa lemmikkejään kasvipohjaisilla tuotteilla.

Jäljelle jääneistä vegaaneista 78 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut lemmikin ruokavalion vaihtamisesta vegaaniin, jos lemmikin tarpeet tyydyttävää valmistetta olisi saatavilla.

Koirat ovat kaikkiruokaisia – kissat lihansyöjiä

Eläinfysiologi Wanda McCormick kirjoittaa The Conversation -sivustolla, että kaikkiruokaiset koirat saattavat pystyä mukautumaan kasvipohjaiseen ruokavalioon, kunhan kaikista lihasta saatavien ravintoaineiden, kuten B12- ja D-vitamiinien sekä proteiinin, saannista huolehditaan. Vegaaninen dieetti on haastavampi toteuttaa kuin maitotuotteita ja kananmunaa salliva lakto-ovo-vegetaristinen ruokavalio.

Kissat ovat kuitenkin petoeläimiä, joiden pääasiallinen ravinnon lähde on liha. Viime vuonna Iso-Britanniassa varoitettiin kissanomistajia syöttämästä lemmikeilleen vegaanista ravintoa rangaistuksen uhalla. RSPCA-järjestön mukaan kasvisruokavalio voi tehdä kissan vakavasti sairaaksi, kertoo The Telegraph.

– Ihmiset ovat kuulleet, kuinka vegaanidieetti on yhdistetty pienentyneeseen syövän riskiin ja veganismin muista terveysvaikutuksista ihmisillä. Ihmisillä on myös kasvava huoli eläinteollisuuden ympäristövaikutuksista, sanoo nyt julkaistua tutkimusta johtanut tutkija Sarah Dodd tiedotteessa.

Dodd uskoo, että lähitulevaisuudessa yhä useampi on kiinnostunut syöttämään myös lemmikeilleen vegaaniruokaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että tutkimustietoa vegaanidieetin sopivuudesta koirille ja kissoille ei juurikaan ole.

– Tämä tutkimus osoittaa selkeän tarpeen lisätutkimuksille aiheesta, Dodd sanoo.

Tutkimus julkaistiin PLOS One -tiedelehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat