Tiesitkö? Näitä ruokia koirat eivät saisi koskaan syödä!

Lähes kaikki meistä tietävät, että suklaa on vaarallista koirille, mutta myös monet muut tutut ruoka-aineet voivat aiheuttaa koirille vakaviakin oireita. 

Seuraavat ihmisille kelpaavat ruoka-aineet eivät tee hyvää lemmikkisi terveydelle. 

Omenan kara ja siemenet

Omenan karaa ei saisi antaa koiralle pureskeltavaksi, sillä omenan siemenet sisältävät myrkyllisen syanidin sokeriyhdistettä, joka voi aiheuttaa koirille muun muassa hengitysvaikeuksia ja sydänongelmia. Siementen myrkkypitoisuus ei vaikuta ihmiseen, mutta koirille ne ovat hengenvaarallisia. 

Kookostuotteet

Kookostuotteita, kuten kookosmaitoa, vettä, öljyä ja hedelmälihaa mainostetaan usein terveellisinä, mutta koirille ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia.

Avokado

Avokado sisältää ihmisille vaaratonta persin-myrkkyä, joka voi aiheuttaa koirille oksentelua ja ripulia. Avokadon kivi voi lisäksi tukkia koiran suoliston.

Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet voivat aiheuttaa koiralle munuaisongelmia. Vaikka syytä tähän ei tarkkaan tiedetäkään, eläinlääkäreiden mukaan rusinat ovat viinirypäleitäkin vaarallisempia lemmikin terveydelle. 

Sipuli ja valkosipuli

Sipulin syöminen on vaarallista etenkin pienille koirille, sillä ajan mittaan runsas sipulin syöminen aiheuttaa koiralle raudanpuutostilan eli anemian. Sipuli voi myös ärsyttää koiran ruoansulatuskanavaa.

Sipsit ja muut suolaiset herkut

Sipsipussia ei kannata jakaa nelijalkaisen ystävän kanssa, sillä sipsien suolapitoisuus aiheuttaa liiallista janoa ja virtsaamista. Koira voi saada suolaisista herkuista myös natrium-myrkytyksen, joka ilmenee usein oksenteluna, kuumeena, tokkuraisuutena ja vapinana.

Pähkinät ja mantelit

Korkean rasvapitoisuuden vuoksi pähkinät saattavat aiheuttaa koiralle haimaoireita, ripulia ja oksentelua. Macadamiapähkinöiden on lisäksi tutkittu aiheuttavan masennusta ja vapinaa.

Raparperi

Raparperi voi aiheuttaa koirille syljeneritystä, vapinaa ja munuaisten vajaatoimintaa.

Sitrushedelmät

Jo pienetkin annokset sitrushedelmiä, kuten appelsiinia, voivat järkyttää koirien vatsaa aiheuttaen vatsakipuja.

Kahvi ja suklaa

Kahvi ja suklaa sisältävät metyyliksantiinia, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. Tumma suklaa on maitosuklaata vaarallisempaa, sillä se sisältää suuremman määrän metyyliksantiinia.

Raaka kananmuna

Keittämättömät kananmunat voivat aiheuttaa ongelmia koiran iholle ja turkille. Raa’an kananmunan syömisessä on tietysti myös salmonellan riski.

Maito

Jos koira pääsee juomaan maitoa, ei kannata huolestua liikaa, sillä maito ei sinänsä ole hengenvaarallista. Monet koirat ovat kuitenkin yliherkkiä laktoosille, jolloin maidon juominen voi aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsakipuja.

Perunan vihreät osat ja kuoret

Koirille ei kannata antaa perunan vihreitä osia, kuten lehtiä tai varsia, sillä ne voivat aiheuttaa vatsavaivojen lisäksi uneliaisuutta ja keskushermoston lamaantumista. 

Hiivataikina

Hiivataikina kannattaa pitää koirien ulottumattomissa, sillä mahassa turpoava taikina voi vatsaongelmien lisäksi aiheuttaa jopa suolenrepeämän. 

Ksylitolituotteet

Ksylitoli on makeutusaine, jota käytetään purukumin lisäksi monissa sokerittomissa tuotteissa. Ksylitoli voi aiheuttaa koiralle oksentelua, uneliaisuutta, kouristuksia ja tokkuraisuutta. Ksylitoli lisää myös insuliinin eritystä, mikä voi johtaa maksan vajaatoimintaan. 

Onko kynttilän syöminen vaarallista lemmikille?

2:10

Lähde: IFLScience

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja