5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaa

vegaanit illallisella2
Vegaanisista aineksista voi taikoa monenlaisia herkkuja. Shutterstock

Lihan ja muiden eläinperäisten elintarvikkeiden vähentäminen ruokavaliosta on trendikästä, mutta monesta syystä myös järkevää.

Vegaani ei tyydy jättämään kaupan hyllylle ainoastaan lihaa vaan kaiken eläinperäisen – mukaan lukien siis siipikarjan, kalan, kananmunat sekä maitotuotteet juustoineen päivineen. Karsimisesta huolimatta vegaanin on mahdollista saada ruokavaliostaan kehon tarvitsemat ravintoaineet. Aterioidensa sisältöä tarkkaileva voi jopa onnistua tässä huomattavasti sekasyöjätoveriaan paremmin, kunhan muistaa napata purkista B12-vitamiinin.

Jos vegaanivaihteelle kääntäminen tuntuu turhan radikaalilta ratkaisulta, jo eläinperäisen ruoan kuluttamisen vähentämisellä on paljon myönteisiä vaikutuksia.

1. Voimistava vaa'alla

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa todettiin vegaaniruokavalion hoikentavan noudattajaansa huomattavasti. Tutkijoiden laihdutuskuurille määräämät, eläinkunnan tuotteita karsastavat henkilöt pudottivat painoaan 7,5 kiloa enemmän kuin sekasyöjät.

2. Syövältä suojaava

Tutkimusten mukaan runsas punaisen lihan ja lihajalosteiden syöminen suurentaa riskiä sairastua syöpään, muun muassa vaarallisiin paksu- ja peräsuolen syöpiin. Eri tutkimusten mukaan riskirajoilla ollaan jo, kun viikossa syödään yli 300–500 grammaa lihaa. Suomalaiset syövät keskimäärin miltei 80 kilogrammaa lihaa vuodessa, mikä tarkoittaa 1,5 kiloa viikossa.

3. Kevyt kukkarolle

Lihaan verrattuna vihannekset ja hedelmät ovat hyvin edullisia. ”Lihaa jäljitteleviä” kasvisproteiineja huomattavasti halvempia valkuaisaineiden lähteitä ovat pavut, herneet ja linssit, jotka myydään usein kuivattuina pienellä kilohinnalla. 

4. Ystävällinen ympäristölle

Vegaaninen ruokavalio tuottaa vähemmän ympäristölle haitallisia kasvihuonekaasuja kuin eläinperäisiä ruoka-aineita sisältävä – siitä huolimatta, että ruoka tuotaisiin maailman toiselta puolelta. Keskiverto suomalainen tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 9000 kilogrammaa vuodessa. Tästä viidennes tulee ruoasta, mutta mukaan on laskettu myös ruokahävikki. Ruokavalionsa hiilijalanjäljen voisi puolittaa ryhtymällä vegaaniksi.

5. Empaattinen eläimille

Tuotantoeläinten elinolot ovat vähintäänkin kyseenalaiset, joten eläimiä rakastavan on syytä vaihtaa ruokaympyränsä sisältöä rakkauden kohdetta arvostaviin valintoihin. Jos ei osta mitään eläinperäistä, ei tarvitse kantaa painavaa omaatuntoa.

***

1:42

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja