Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaa

Vegaanisista aineksista voi taikoa monenlaisia herkkuja.
Vegaanisista aineksista voi taikoa monenlaisia herkkuja. Shutterstock
Julkaistu 02.10.2017 11:23

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lihan ja muiden eläinperäisten elintarvikkeiden vähentäminen ruokavaliosta on trendikästä, mutta monesta syystä myös järkevää.

Vegaani ei tyydy jättämään kaupan hyllylle ainoastaan lihaa vaan kaiken eläinperäisen – mukaan lukien siis siipikarjan, kalan, kananmunat sekä maitotuotteet juustoineen päivineen. Karsimisesta huolimatta vegaanin on mahdollista saada ruokavaliostaan kehon tarvitsemat ravintoaineet. Aterioidensa sisältöä tarkkaileva voi jopa onnistua tässä huomattavasti sekasyöjätoveriaan paremmin, kunhan muistaa napata purkista B12-vitamiinin.

Jos vegaanivaihteelle kääntäminen tuntuu turhan radikaalilta ratkaisulta, jo eläinperäisen ruoan kuluttamisen vähentämisellä on paljon myönteisiä vaikutuksia.

1. Voimistava vaa'alla

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa todettiin vegaaniruokavalion hoikentavan noudattajaansa huomattavasti. Tutkijoiden laihdutuskuurille määräämät, eläinkunnan tuotteita karsastavat henkilöt pudottivat painoaan 7,5 kiloa enemmän kuin sekasyöjät.

2. Syövältä suojaava

Tutkimusten mukaan runsas punaisen lihan ja lihajalosteiden syöminen suurentaa riskiä sairastua syöpään, muun muassa vaarallisiin paksu- ja peräsuolen syöpiin. Eri tutkimusten mukaan riskirajoilla ollaan jo, kun viikossa syödään yli 300–500 grammaa lihaa. Suomalaiset syövät keskimäärin miltei 80 kilogrammaa lihaa vuodessa, mikä tarkoittaa 1,5 kiloa viikossa.

3. Kevyt kukkarolle

Lihaan verrattuna vihannekset ja hedelmät ovat hyvin edullisia. ”Lihaa jäljitteleviä” kasvisproteiineja huomattavasti halvempia valkuaisaineiden lähteitä ovat pavut, herneet ja linssit, jotka myydään usein kuivattuina pienellä kilohinnalla. 

4. Ystävällinen ympäristölle

Vegaaninen ruokavalio tuottaa vähemmän ympäristölle haitallisia kasvihuonekaasuja kuin eläinperäisiä ruoka-aineita sisältävä – siitä huolimatta, että ruoka tuotaisiin maailman toiselta puolelta. Keskiverto suomalainen tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 9000 kilogrammaa vuodessa. Tästä viidennes tulee ruoasta, mutta mukaan on laskettu myös ruokahävikki. Ruokavalionsa hiilijalanjäljen voisi puolittaa ryhtymällä vegaaniksi.


5. Empaattinen eläimille

Tuotantoeläinten elinolot ovat vähintäänkin kyseenalaiset, joten eläimiä rakastavan on syytä vaihtaa ruokaympyränsä sisältöä rakkauden kohdetta arvostaviin valintoihin. Jos ei osta mitään eläinperäistä, ei tarvitse kantaa painavaa omaatuntoa.

Lähde: Mitt Kök, Suomen ympäristökeskus, National Geographic Suomi, The State

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamistaProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Vuoden turhake on jälleen valittu – sinäkin olet todennäköisesti sortunutOlo voi keventyä jo parissa viikossa – ruokavaliomuutos, jolla voi oikein toteutettuna olla merkittävä vaikutus Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatLiha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi
HedelmätVihanneksetKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 11.11.18:49
    Ruoka

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • 11.11.06:49
    Ruoka

    Terveyspommit, joita kannattaa nyt napata ostoskoriin – Henri Alén ylistää: "Mielettömiä"

  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta