Tutkimus: Lapset todella tekevät vanhempansa onnelliseksi – mutta vasta tässä vaiheessa

3:37
Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen?

Saksalaistutkimus vihjaa, että vanhemmat ovat lapsettomia aikuisia onnellisempia, mutta vasta kun heidän lapsensa ovat muuttaneet pois kotoa.

Tyhjentynyt pesä herättää vaihtelevia tunteita vanhemmissa. Lasten lähteminen voi lisätä vapautta ja vähentää stressiä, mutta myös herättää huolta lapsen hyvinvoinnista, luettelee Väestöliitto verkkosivuillaan. Tuoreen Heidelbergin yliopiston tutkimuksen mukaan positiiviset tunteet ovat kuitenkin negatiivisia vahvempia. 

Tutkimuksessa havaittiin, että vanhemmat ovat lapsettomia aikuisia onnellisempia ikääntyessään, mutta vain, jos heidän lapsensa ovat muuttaneet kotoa. Edelleen kotona asuvat lapset puolestaan näyttävät nakertavan yli 50-vuotiaiden vanhempien hyvinvointia.

Tulokset ilmestyivät PLOS ONE -julkaisussa.

Enemmän tyytyväisyyttä ja vähemmän masennusoireita

Tutkimusta varten tutkijat pureutuivat kyselyyn, jossa 55 000 yli 50-vuotiasta eurooppalaista kertoi psyykkisestä hyvinvoinnistaan.

Tulosten mukaan vanhemmuuden positiiviset puolet ovat hallitsevassa asemassa, kun ihminen ikääntyy. Yli viisikymppiset vanhemmat olivat tyytyväisempiä elämäänsä ja heillä oli vähemmän masennusoireita kuin saman ikäryhmän lapsettomilla aikuisilla.

Lasten rooli muuttuu, kun he muuttavat omilleen

Lasten asuessa kotona vanhempien on tasapainoiltava vanhemmuuden, työelämän ja henkilökohtaisen elämän välillä. Vanhemmilla on vähemmän omaa aikaa, rahaa ja unta. Kun lapset muuttavat kotoa, heidän roolinsa vanhempien elämässä muuttuu.

Lapsista tulee vanhempiensa sosiaalisia ja mahdollisesti myös taloudellisia tukijoita. Sosiaalinen tukiverkko on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa lisääntyneeseen onnellisuuteen ja vähentyneeseen yksinäisyyteen. Sosiaalinen verkosto suojaa ihmistä stressaavilta tapahtumilta.

On kuitenkin muistettava, ettei ihmisellä ole välttämättä pakko olla lapsia sosiaalisen turvaverkon luomiseen. Läheiset ystävät, joiden kanssa jakaa ongelmansa, ajavat saman asian.

Vanhemmuus palkitsee, kun lapset lentävät pesästä

Aiemmat tutkimukset aiheesta ovat olleet ristiriitaisia. Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa vuonna 2014 ilmestynyt tutkimus havaitsi, ettei vanhempien ja lapsettomien tyytyväisyydessä elämään ollut juurikaan eroa.

Brittiläisen Open Universityn vuonna 2013 julkaistu tutkimusprojekti puolestaan vihjasi, että lapsettomat pariskunnat ovat tyytyväisempiä parisuhteeseensa kuin parit, joilla oli lapsia.

Tuoreen tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että vanhemmuus todella palkitsee – mutta vasta, kun lapset ovat lentäneet pois pesästä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja