Lykkäätkö lomamatkoja, kunnes ”lapset ovat vanhempia”? 9 syytä, joiden vuoksi se ei kannata

Oletko valmis maksamaan lentopäästöistä? 9:56
Oletko valmis maksamaan lentopäästöistä? Huomenta Suomen vieraana Sitran johtaja Mari Pantsar.

Pienen lapsen tai taaperon kanssa matkustaminen saattaa kauhistuttaa jo pelkästään ajatuksen tasolla – ja aivan turhaan! Pienten lasten kanssa matkustaminen nimittäin kannattaa, ja tässä muutama hyvä perustelu sille, miksi näin on.

Vanhemmat tekevät usein suuriakin uhrauksia lastensa vuoksi. Matkustelun ei kuitenkaan tarvitse olla yksi sellainen rakastettu asia, josta tulisi luopua vain siksi, että perheeseen syntyy vauva. Perhe-elämän ja matkustelun voi nimittäin yhdistää, kertoo muun muassa KidSpot.

Tässä muutama esimerkki siitä, miksi pienten lasten kanssa matkustelu kannattaa!

1. Matkustaminen on halvempaa pienen lapsen kanssa

Pienten lasten kanssa matkustelu saattaa tulla huomattavasti halvemmaksi kaveriporukan lomareissuun verrattuna. Lapsille myönnetään vähintäänkin hyvät alennukset lento-, juna- sekä bussilipuista. 

Myös monissa matkakohteissa on perheille suunnattuja hotellihuoneita ja -huoneistoja, joiden varustelu ja hintaluokka ovat lapsi- ja perheystävällisiä.

Myös nähtävyyksien ihastelu on halvempaa lapsille, ja monissa matkakohteissa suositaan edullisia perhelippuja. Esimerkiksi museot ja muut suositut nähtävyydet ovat yleensä perheen pienimmille ilmaisia.

2. Pieni lapsi arvostaa kokemustaan enemmän

Teinin elämä saattaa olla yhtä suurta taistelua, kun hormonit hyrräävät ja elämä tuntuu olevan suurta draamaa, eikä mikään ei tunnu olevan koskaan kohdillaan.

Pieni lapsi taas saattaa olla vastaanottavaisempi lomamatkan suhteen, sillä kaikki on niin uutta, suurta ja ihmeellistä. Ehkä pienen lapsen kanssa matkustaminen antaa enemmän myös vanhemmille, kun mukana on maailmaa hämmästelevä pienokainen.

3. Lomamatkan ajankohdan valinta on helpompaa

Vauva- tai taaperoiässä olevien lasten kanssa matkustellessa voi toki kohdata mitä erilaisempia haasteita, mutta lasten vanhetessa matkojen järjestämisestä saattaa tulla haaste.

Mietihän yläaste- ja lukioikäistä nuorta: koeviikot, ylioppilaskirjoitukset, kesätyöt ja muu nuoren aikuistuvan ihmisen elämä. 

Lapsen on huomattavasti helpompi saada vapaata lomamatkaa varten esimerkiksi koulusta tai päivähoitopaikasta, ja siten matkan järjestäminen on hieman helpompaa.

4. Hengähdystauko tavallisesta arjesta ja rutiineista

Päivästä toiseen jatkuva vanhemmuus, kotityöt ja pitkät tehtävälistat – kuulostaako tutulta ja kenties jopa puuduttavalta? Monelle perheelle muotoutuu omat aamu- ja iltarutiininsa, jotka ovat päivittäin hyvin samanlaisia.

Matkalla voikin paeta pyykkivuoria, tiskejä ja pölypalloja, ja nauttia yhteisestä mukavasta ajasta koko perheen kesken. Ulkomaanmatka voi olla oiva tapa ottaa hengähdystauko rutiininomaisesta arjesta. Matkan jälkeen arki maistuukin ihan erilaiselta.

5. Vanhemmat voivat hassutella luvan kanssa

Sen lisäksi, että lomamatka on irtiotto arjesta, se on oiva tilaisuus hassutteluun. Moni aikuinen saattaa saada lomamatkastaan enemmän irti, kun pienen lapsen kanssa leikkiminen kuuluu asiaan.

Olisihan se nyt noloa aikuisten kesken ryhtyä lapsellisiin vesileikkeihin hotellin uima-altaalla. Tai siltä se ainakin voi tuntua.

6. Matkustelu opettaa lapsille joustavuutta

Lapset tarvitsevat arjessaan rutiineja ja sääntöjä esimerkiksi nukkumaanmenoon ja syömiseen liittyen. Jossain vaiheessa lasten täytyy kuitenkin oppia myös rutiinien vastakohta: kuinka olla joustava maailmassa, joka ei palvelekaan kaikkia heidän tarpeitaan tai toiveitaan sellaisenaan kuin he ovat tavallisessa arjessaan tottuneet.

Matkalla uni- ja ruokailurytmi muuttuvat, kun lapsi ei pääsekään totutusti päiväunille tai ruokailupaikan etsintään saattaa vierähtää tovi jos toinenkin.

Matkustellessa myös vanhempi oppii lapsistaan ja näiden rajoista jotain uutta: kuinka pitkälle lapset venyvät ennen kuin lasta alkaa kiukuttaa?

7. Matkustaminen avartaa

On eri asia oppia asioita teoriassa kuin nähdä se käytännössä omin silmin. Lapset oppivat lomamatkoilla ainutlaatuisella tavalla uutta eri maiden kulttuureista ja uskonnoista – unohtamatta mitä erilaisempia makuelämyksiä ja nähtävyyksiä, joiden upeutta tuskin ymmärtää vain lukemalla.

Matkoilla lapset pääsevät näkemään, miltä eri kaupungeissa tai maissa asuvat ihmiset näyttävät ja kuulostavat. Lapset saattavat tehdä tuttavuutta myös toisten ihmisten kanssa, vaikka edes yhteistä kieltä ei löytyisi.

Uusien kokemusten lisäksi lapset voivat oppia matkojensa aikana uutta luottamuksesta ja itsenäistymisestä sekä oppivat käyttämään mielikuvitustaan uudella tavalla.

8. Sekä lapset että vanhemmat saavat arvokkaita muistoja

Vaikka lomamatka tuottaisikin vanhemmille joissain tilanteissa stressiä, lapset muistavat lomamatkasta kaikki hyvät hetket. Lapset muistavat syömänsä jäätelön määrän rantahietikolla tai esimerkiksi hassun apinan eläintarhassa. Lapset siis muistavat lukuisia pieniä yksityiskohtia, joita vanhemmat eivät välttämättä muista.

Myös vanhemmat saavat perhelomiltaan ihania ja ainutlaatuisia muistoja. Joissain tilanteissa lomamatkat ovat kuin aikamatka heidän nuoruuteensa. Ne vähintäänkin muistuttavat, kuinka arvokasta aikaa sekä huoleton nuoruus että vanhemmuus ovat.

9. Matkustelu on vaivan arvoista

Lapsen kanssa matkustaminen voi tuntua hetkittäin raskaalta, kun vanhemman tulee pitää huoli, että kaikki hoitotarvikkeet, vaatteet ja muut tavarat ovat varmasti mukana jokaisella päiväretkellä. 

Aluksi lapset saattavat myös itkevät, eivätkä suostu esimerkiksi kastamaan varpaitaan meriveteen, koska se on kylmää ja hiekka tuntuu liian kuumalta varpaiden alla.

Pian lapset kuitenkin uskaltautuvat vesileikkeihin, ja ranta täyttyy naurusta ja ilonkiljahduksista. Onko mitään parempaa kuin nähdä vanhempana oma lapsensa iloisena ja onnellisena?

Matkustelu on siis loppujen lopuksi kaiken vaivan arvoista, sillä sen lisäksi, että lomamatka avartaa niin lasten kuin vanhempienkin maailmankatsomusta, matkan jälkeen tavallinen perhearki maistuu tavallista paremmalta.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat