Tutkijat paljastivat, kuinka internet voi muokata aivojamme – näin vältät haitat

Pitäisikö informaatiotulvaa pelätä? 1:20
Videolla suomalaisprofessori arvioi, miten jatkuva informaatiotulva vaikuttaa ihmisiin.

Kansainvälinen tutkimusryhmä huomasi World Psychiatry -julkaisussa esitellyssä katsauksessaan, että internetin runsas käyttö voi muuttaa ihmisten aivojen toimintaa niillä alueilla, jotka vaikuttavat keskittymiskykyyn, muistitoimintoihin sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Western Sydney Universityn, Harvardin yliopiston, King's Collegen, Oxfordin yliopiston sekä Manchesterin yliopiston tutkijat arvioivat katsauksessaan hypoteesia, jonka mukaan internet voi vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin. Hypoteesin todenmukaisuutta tutkijatiimi lähestyi viimeaikaisten tutkimusten pohjalta.

Psykiatriaan ja mielenterveyteen perehtynyttä tutkijajoukkiota työssään johtanut Western Sydney Universityn tutkijatohtori Joseph Firth kertoo tiedotteessa, että runsas internetin käyttö voi todella vaikuttaa monien aivojen osien toimintaan. Erityisesti runsas internetin käyttö näyttää vaikuttavan ihmisen keskittymiskykyyn ja muistiin.

Jatkuva ilmoituspommitus ja tykkäysriippuvuus voivat muokata aivojamme

Esimerkiksi jatkuvien ilmoitusten virta edistää tarkkaavaisuuden pirstoutumista, mikä puolestaan voi vähentää ihmisen kykyä säilyttää keskittymiskykynsä tiettyä tehtävää kohtaan.

Lisäksi verkkoympäristö tarjoaa suuren ja koko ajan tarjolla olevan informaatiolähteen, mikä voi muuttaa aivojen kykyä varastoida tietoa ja näin ollen vaikuttaa myös muistitoimintoihin.

Jatkuva stimulaatiopommitus sekä riippuvuus omien julkaisujen saamista tykkäyksistä voi muuttaa sekä aivojen rakennetta että toimintaa, millä saattaa olla vaikutuksia ihmisten väliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen, tutkijat uskovat.

Internetin käyttöä voisikin harkita pidettävän aivojen toiminnalle yhtä tärkeänä kuin esimerkiksi riittävää unta ja hyvää ravitsemusta.

Internetin vaikutuksista nuoriin vain vähän tietoa

Tutkijat huomauttavat, että valtaosassa tapauksia internetin vaikutuksia aivoihin on tutkittu aikuisilla. Lisää tutkimustietoa tarvitaan siitä, miten internetin käyttö vaikuttaa nuoriin.

Asia huolettaa monia aikuisia. Yksi ilmentymä huolesta ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n suositukset, joiden mukaan 2–5-vuotiaiden lasten ruutuaikaa tulisi rajoittaa tuntiin päivässä.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, uskoo Firth, että negatiiviset vaikutukset voitaisiin kenties välttää varmistamalla, ettei liiallinen digilaitteiden käyttö ole pois kehitykselle tärkeistä aktiviteeteista, kuten sosiaalisesta kanssakäymisestä ja liikunnasta.

Tämän lisäksi on tärkeää puhua lapsien kanssa säännöllisesti heidän elämästään internetissä. Keskustelun kautta voi toivottavasti kartoittaa esimerkiksi nettikiusaamisen, riippuvuuksien tai jopa hyväksikäytön riskejä.

Aikuistenkin hyvä opetella irrottautumaan nettimaailmasta

Aikuisten kannattaa yrittää hallita runsaan internetin käytön vaikutuksia aivoihinsa tekemällä mindfulness- ja keskittymisharjoituksia sekä vähentämällä verkossa tapahtuvaa multitaskausta, rituaalimaisia verkkosivuilla vierailuja ja netin iltakäyttöä. Multitaskauksella tarkoitetaan monien tehtävien suorittamista samanaikaisesti mutta pinnallisella tasolla.

Lisäksi ihmisten tulisi tavata enemmän toisiaan kasvokkain.

Internet ei ole yksinomaan pahasta ihmisen aivoille, mutta senkin kanssa kannattaa muistaa tuttu nyrkkisääntö: kohtuus kaikessa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja