Näin viikon huono uni vaikuttaa kehoosi

Yhden huonosti nukutun yön jälkeen saatat olla ärtyisä, mutta kun univajeesta tulee pitkäkestoista, vaikutukset ovat paljon pahemmat. Huffington Post listasi univajeen haitallisia vaikutuksia.

Himoiset ylimääräistä ruokaa

Kun ei nuku tarpeeksi, keho vaatii ylimääräistä ravintoa. Henkilöillä, jotka nukkuivat vain neljä ja puoli tuntia yössä neljän yön ajan, näläntunnetta laukaisevan yhdisteen taso oli 33 prosenttia korkeampi kuin kunnolla levänneillä, Sleep-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo.

Väsyneet ihmiset sortuivat paljon helpommin välipaloihin kuten kekseihin, makeisiin ja sipseihin, vaikka he olisivat syöneet ison aterian pari tuntia aiemmin. Univaje sekoittaa myös syömistottumuksia ja painoa.

Teet huonoja päätöksiä

Univajeessa arviointi- ja päätöksentekokykysi heikkenee. Aivokuvantamistutkimukset näyttävät, että univajeessa ihminen innostuu enemmän mahdollisista palkinnoista ja huolestuu vähemmän mahdollisista menetyksistä tai riskeistä. 

Näytät 10 vuotta vanhemmalta

Unen aikana ihosolukko uudistuu. Unenpuute merkitsee myös vajetta tällä saralla ja saa kasvojen ihon näyttämään samealta, kuivalta ja ryppyisemmältä. Unenpuute nostaa myös kortisonihormonin tasoa ja voi näin pahentaa myös aknen, ekseeman ja proriasiksen oireita. 

Et osaa tulkita ihmisiä

Sleep-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan univajeen myötä vihaiset kasvot eivät näytä niin vihaisilta kuin levänneenä, eivätkä iloiset kasvot tunnu niin iloisilta. Unenpuute vaikuttaa kykyyn arvioida toisten tunteita mutta myös omien tunteiden ilmaiseminen latistuu. 

Ylireagoit

Aivojen mantelitumake prosessoi tunnereaktioita. Normaalisti etuaivokuori vaimentaa mantelitumakkeen reaktiota tilanteissa, joissa liiallinen reagointi ei ole tarpeen. Univajeessa prosessi ei kuitenkaan toimi niin hyvin. Viiden yön univajeen jälkeen koehenkilöiden mantelitumakkeet reagoivat noin 60 prosenttia aktiivisemmin asioihin, jotka tekivät henkilöt vihaisiksi tai surullisiksi, kertoo tutkimus. Viestintä etuaivokuoren sekä mantelitumakkeen välillä epäonnistui. Eli: univajeessa sanot tai teet todennäköisemmin asioita, joita et normaalisti tekisi.

Olet hidas liikkumaan

Eikä syynä ole vain väsymys. Erään tutkimuksen mukaan usean viikon univaje hidasti koehenkilöiden reaktioaikaa lähes kymmenkertaisesti. 

Torkahtelet

Saatat vaipua hetkittäin lyhyeen mikrouneen. Lyhyitä nukahduksia voi ilmetä yhden yön valvomisen jälkeen tai usean heikosti nukutun yön jälkeen. Jos univaje jatkuu, voivat nukahdukset muuttua pitkäkestoisemmaksi ja aiheuttaa vaaratilanteita – esimerkiksi rattiin nukahtamisen.

Maanantait ovat tavallistakin pahempia

Aivot ovat mestarilliset ennakoimaan epämiellyttäviä tapahtumia tai tunteita – tästä johtuu esimerkiksi sunnuntaimasennus, kun pelkkä ajatus maanantaista ahdistaa. Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkielman mukaan univaje vahvistaa vaikutusta. Tutkijoiden mukaan unenpuutteesta kärsivillä ihmisillä mahdollisia huonoja kokemuksia ennakoivat aivoalueet olivat aktiivisemmat.

Vie kehon tulehdustilaan

Kahden tunnin yöunet viikon ajan johtavat matala-asteiseen tulehdustilaan, kertoo Sleep Medicine Reviews -lehden analyysi. Jatkuessaan tulehdustila altistaa kohonneelle insuliinin vastustuskyvylle, diabetekselle ja heikentää elimistön puolustuskykyä.

Miten univaje vaikuttaa aivoihin? 

Studio55.fissä vieraana tutkija Mikael Sallinen toukokuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja