Sinisestä valosta paljastui vaarallinen piirre – tuhoaa salakavalasti silmää

1:19

Digilaitteiden sinisen valon tiedetään heikentävän unta ja haittaavan jopa sosiaalisia suhteita, mutta uuden tutkimuksen mukaan sillä voi olla vakavampiakin seurauksia – näön merkittävä heikentyminen.

Tiesitkö, minkä väriset autot joutuvat vähiten onnettomuuksiin? Se ja yhdeksän muuta mielenkiintoista värifaktaa videolla.

Yhdysvaltalaisen Toledon yliopiston tutkijat kirjoittavat Scientific Report -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessaan, että digilaitteiden sininen valo voi aiheuttaa silmänpohjan rappeuman.

Tämä johtuu siitä, että sininen valo muuttaa silmän verkkokalvon molekyylejä tavalla, joka saa ne tuhoamaan silmän soluja. Lopputuloksena voi olla silmänpohjan rappeuma.

– Silmän fotoreseptorit eivät uusiudu. Kun ne kuolevat, ne kuolevat, sanoo Toledon yliopiston tohtori Kasun Ratnayake.

Tavallisesti ikään liittyvä sairaus

Silmänpohjan rappeuman oireita ovat näöntarkkuuden heikentyminen, lukemisen vaikeutuminen, suorien ääriviivojen mutkittelu, tummat läiskät näkökentässä ja kirjaimien häviäminen lukiessa.

Tavallisesti silmänpohjan rappeuma liittyy ikään. Tauti ei johdu kuitenkaan ainoastaan iästä, vaan sairastumisriskiin vaikuttavat myös elintavat sekä geenit.

Altistusta voi välttää

Jotta sairaus ei lisääntyisi rajusti koko digilaitteita runsaasti käyttävän väestön keskuudessa, olisi niitä valmistavien yhtiöiden hyvä lisätä näyttöihin sinisen valon suodattimia.

Käyttäjä puolestaan voi suojata silmiään siniseltä valolta aurinkolaseja käyttämällä ja välttelemällä näyttöjen katsomista pimeässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja