WHO antoi suosituksen ruutuajasta vauvoille – se on 0 minuuttia päivässä

Älypuhelinten käytttäjille omat liikennevalot 2:29
Meneekö puhelinten tuijottaminen jo liiallisuuksiin? Älypuhelinten käytttäjille on omat liikennevalot

WHO sallisi alle viisivuotiaille enintään tunnin ruutuaikaa päivässä. Tätä nuoremmille järjestö asettaisi vielä tiukemmat rajat.

Maailman terveysjärjestö WHO on antanut ohjeistuksen pienten lasten ruutuaikaa koskien.

Alle 5-vuotiaiden ruutuajan tulisi olla hyvin rajoitettua, ja alle 1-vuotiailla sitä ei tulisi olla ollenkaan, kertoo Time.

Lastenlääkärijärjestö sallisi videopuhelut

WHO sallisi alle viisivuotiaille enintään tunnin ruutujen katselua päivässä. Vähempi olisi kuitenkin parempi. Alle vuoden ikäisten ei pitäisi viettää aikaa ruutujen edessä lainkaan.

Nyt annetut ohjeistukset ovat samankaltaiset kuin amerikkalaisen lastenlääkärijärjestön, American Academy of Pediatricsin ohjeet. Lastenlääkärijärjestö antaisi alle puolentoista vuoden ikäisten ottaa osaa videopuheluihin, mutta jättäisi muuten ruutuajan pois.

Ei tarpeeksi todisteita ruutuajan haitoista?

Kritisoijien mukaan säännökset eivät ota huomioon ruutuajan kontekstia ja sisältöä. Osa uskoo, ettei ruutuajan haitallisuudesta ole tarpeeksi tutkimuksia, jotta syy-seuraussuhteita voitaisiin pitää varmoina.

– Ei kaikki ruutuaika ole samanarvoista, toteaa Oxfordin yliopistossa tutkijana työskentelevä Andrew Przybylski.

Taaperonkin tulee liikkua

WHO ei ohjeissaan eritellyt yksityiskohtaisesti sitä, millaista haittaa runsas ruutuaika aiheuttaa. Ohjeistus ottaa kantaa myös uneen ja fyysiseen aktiivisuuteen, ja sen tavoitteena onkin kiinnittää huomiota nykyihmisten paikallaanpysyvään elämäntyyliin.

WHO:n mukaan alle vuoden ikäisten tulisi olla joka päivä ainakin puoli tuntia vatsallaan, ja vanhempien lasten tulisi olla fyysisesti aktiivisia ainakin kolme tuntia päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat