Tuore opetusministeri Anna-Maja Henriksson: "Tuntuu, että itsekin aloitan uudessa koulussa"

Anna-Maja Henriksson aloittaa opetusministerinä – millaisena hallitus näkee koulun tulevaisuuden? 6:09
Mitä uutta tuo uusi lukuvuosi suomalaiskouluihin? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

– Tuntuu, että itsekin aloitan uudessa koulussa. Tunnelma on vähän samanlainen, kertoo opetusminiseri Anna-Maja Henriksson MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Uusi hallitus suunnittelee paljon uudistuksia koulutukseen ja koulukäyntiin. Uudistuksia on tarkoitus toteuttaa myös arjen tasolla, sanoo opetusministeri Henriksson.

Hän haluaa kouluihin enemmän työrauhaa. Lisäksi koululaisille olisi tarkoitus saada lisää aikaa oppia perustaitoja: kirjoittamista, lukemista ja laskemista. 

– Hallitus panostaa 200 miljoona euroa lisää perusopetukseen. Se tulee näkymään kouluissa siten, että alaluokille tulee 2–3 viikkotuntia lisää, joissa nostetaan esille perustaidot, jotka ovat tärkeitä kaikille oppilaille, sanoo Henriksson.

Hallitus uudistaa perusopetuksen oppimisen tukea koskevan lainsäädännön. Tarkoitus on taata tukea sitä tarvitseville oppilaille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Tavoitteena on, että oppimisen tuki olisi yksilöllistä ja vastaisi oppilaan tarpeita. Tarpeen mukaan opetusta voidaan antaa tavallisten luokkien lisäksi pienryhmässä ja erityisluokissa.

Kännykkä pois?

Ministerin mukaan tuoreen hallituksen on tarkoitus vahvistaa opettajien ja rehtoreiden toimivaltuuksia, eli lisätä kykyä puuttua opetusta häiritsevään toimintaan. 

Lainsäädännöllä on tarkoitus mahdollistaa nykyistä tehokkaammin esimerkiksi mobiililaitteiden käytön rajoittaminen koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen. 

Mitä lakipykälät tulisivat mahdollistamaan käytännössä, siihen Henriksson ei anna suoraa vastausta.

– Muutoksilla halutaan ennen kaikkea tukea opettajien mahdollisuutta kännyköiden käytön rajoittamiseen jo etukäteen oppituntien ajaksi. Pohdimme erilaisia ratkaisuja tähän ja tarkastelemme myös muiden maiden käytäntöjä, kertoo Henriksson uuden hallituksen suunnitelmista.

Lue myös:

    Uusimmat