Tunnettu NHL-häirikkö tuli Pelicansiin vilkaisematta sopimuspaperia – haukkui Lahden ja haikaili heti HIFK:hon: "Sai olla pitelemässä, ettei hän hyökkää koko ajan jonkun päälle"

1:38
Tulosruutu maaliskuussa 2005: Työsulkukaudella myös Lukossa ja HIFK:ssa oli NHL-vahvistuksia. Joukkueiden välinen pudotuspeliottelu kuumeni joukkotappeluksi.

NHL:n 16. syyskuuta 2004 alkanut työsulku oli jättipotti SM-liigalle, kun Suomeen virtasi toinen toistaan värikkäämpiä pelaajia. NHL-häirikkö Sean Avery vietti Lahden Pelicansin riveissä vain muutaman päivän, mutta hän ehti jättää isomman jäljen kuin moni vuosikausia SM-liigassa pelannut rivipelaaja. 

Värikkyysmittari kohosi tappiin, kun Sean Avery saapui Los Angelesin valoista marraskuisen Lahden pimeyteen. 

Hyökkääjä oli saavuttanut kyseenalaisen maineen NHL:ssä tappeluilla, ilkeillä otteilla ja verbaalisilla hyökkäyksillään. Hän oli urallaan vakionimi vihatuimpien NHL-pelaajien listalla. 

Avery oli jo saanut kokea suomalaisen kovuuden Los Angeles Kingissä pelatessaan, kun fysiotiimiin kuulunut Marko Yrjövuori "hapetti" hänet pukukopissa.

Pelicansin silloinen pelaajakoordinaattori Tommi Kerttula on muistellut, ettei Avery edes vilkaissut paperiin, kun hän sutaisi sopimukseen nimensä. 

Sama välipitämättömyys jatkui koko lyhyen Suomen-visiitin ajan. 

Mikä ihmeen alkulämpö?

24-vuotias Avery kirjautui Lahden Seurahuoneelle ja kävi pyörimässä iltatreeneissä. Torstaina oli vuorossa kotiottelu Oulun Kärppiä vastaan. Aamujäille hän ei vaivautunut. 

Silloinen joukkuetoveri Toni Koivunen naurahtaa, kun ottaa esiin Averyn nimen. 

Tai joukkuetoveri on ehkä liian vahva ilmaisu – hänet oli merkitty kokoonpanoon samaan joukkueeseen. 

– Oli hän ammattimies alallaan, mutta alkuverryttelyjä hän ei paljon tehnyt. Avery istui collegehousut jalassa tietokoneella, kun muut tekivät x-hyppyjä alkuverryttelyssä. Avery ihmetteli, että mihin olemme menossa, alkuverryttelyhän alkaa vasta jäällä, Koivunen muistelee MTV Urheilulle. 

Valmentaja Petri Matikainen pani Koivusen Averyn kanssa samaan ketjuun ja kehoitti suunnittelemaan yhdessä ylivoimakuvioita. 

– Kysyin, että missä hän haluaa pelata ylivoimassa. Vastaus oli, että ihan missä vaan. 

"Itsekeskeinen tyyppi"

Avery ehti osoittaa pelitaitonsa. Hän iski Kärppiä vastaan maalin ja HIFK-ottelussa kaksi. 

– Sai olla pitelemässä, ettei hän hyökkää koko ajan jonkun päälle, Koivunen hymähtää. 

Lauantain HIFK-ottelusta tuli oletetusti kuuma. Avery lensikin ulos nujakoituaan Jarkko Ruudun kanssa. Kaksikko otti monen monta kertaa yhteen NHL-kehissäkin. 

Pari päivää oli kuitenkin riittänyt Averyn vakuuttumaan siitä, että Lahti oli liian pieni paikkakunta hänelle. Avery kävi ennen ottelua juttelemassa HIFK:n leirin kanssa, voisiko hän pelata loppukauden Helsingissä, joka täyttäisi paremmin hänen kaupungille asettamia laatuvaatimuksia.  

– Sanotaan näin, että kommunikaatio ei ollut kauhean vahvaa. Ei hän jutellut kenellekään. Ei hän muita arvostanut, aika itsekeskeinen tyyppi. 

"Tunsin helpotusta vasta Norjassa"

Avery avautui Offside-kirjassaan ajastaan Lahdessa. Häntä ihmetytti suomalainen tapa lähteä verryttelylenkille pakkaseen ennen ottelua. Hän valitti, että talvi oli vielä purevampi kuin Kanadassa. 

Hän kertoi päätyneensä saunaan lahtelaisen baarin kellariin. Avery kuunteli ihmeissään hänelle vierasta kieltä. 

– Kuuntelin musiikkia, joka oli Amerikassa kovaa kamaa 40 vuotta sitten, hän tölväisi vielä suomalaista musikkimakua. 

Kaupunkilegendan mukaan Avery oli yrittänyt varata hotellista koko kerroksen, ja hän veti herneet nenään, kun se ei onnistunut. 

Avery heräsi sunnuntaina hotellissa ja teki lopullisen ratkaisun. Hän lähtisi takaisin. 

Avery haki kaikessa hiljaisuudessa varusteet hallilta ja häipyi. 

– Tunsin helpotusta vastan, kun vaihdoin Norjassa konetta New Yorkiin, hän kertoi kirjassaan. 

Mieluummin Rachel Hunter kuin Toni Koivunen

Pelicansin huoltajat veivät viestiä eteenpäin. Edes Pelicansin valmennus tai johto eivät olleet kuulleet hänen lähdöstään. Lopulta Finnair vahvisti tiedon, että hän on käyttänyt paluulippunsa. 

Avery pelasi loppukauden UHL:n Motor City Mechanicks -joukkueessa. NHL-ura loppui vuonna 2012: hän jätti jälkeensä kymmeniä häiriintyneitä välikohtauksia, 580 NHL:n runkosarjaottelua ja 1533 jäähyminuuttia. 

– Ehkä hän viihtyi paremmin Rachel Hunterin kuin Toni Koivusen vierellä, Koivunen virnuilee ja viittaa Averyn silloiseen julkkispuolisoon. 

Avery ehti vielä haukkua SM-liigaa ja Pelicansia NHL:n pelaajayhdistyksen NHLPA:n keskustelupalstalla. Hän väitti, ettei Suomessa hoideta sopimusvelvotteita, vaikka velvoitteen hoitaminen jäi omalta kohdalta melkoisen kesken. 

Kuluja Pelicansille ei juurikaan koitunut, sillä lahtelaiset maksoivat hänelle lähinnä päivärahoja. Pelaaja maksoi itse vakuutuksensa, mutta kolhuja ei tullut lopulta kuin sieluun.  

Avery tuskin palaa Lahteen juhlittuna sankarina alumni-tapahtumaan, mutta hänen nimensä pompahtelee vielä pitkään baaripöydissä ja hallien lehtereillä. 

– Niin kun Ariman Tonikin joskus sanoi, että ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan, Koivunen tiivistää. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja