Marko Yrjövuori taltutti vihatun NHL-häirikön lähes tajuttomaksi – suomalaispelaaja todistaa tapahtuman aitouden: ”En ihmettele yhtään”

Päivän nimi - Marko Yrjövuori 9:00
Marko Yrjövuori kertoi Huomenta Suomessa 2018 Los Angelesissa saamastaan julkisuudesta ja nimekkäistä asiakkaistaan.

STT julkaisi laajamittaisen artikkelin Pohjois-Amerikassa uran luoneesta Marko Yrjövuoresta, joka on työskennellyt muun muassa NHL-joukkue Los Angeles Kingsin ja NBA-joukkue Los Angeles Lakersin palkkalistoilla. Jutussa romutettiin vahvasti Yrjövuoren ”sankarimyyttiä” ja kyseenalaistetaan hänen kirjassaan ja haastatteluissa esitettyjä asioita. Yksi kirjan tarina sai Suomessa suuren huomion; Kingsissä pelannut Esa Pirnes tietää taustat tapauksesta, jossa Yrjövuori myllytti häirikköpelaaja Sean Averyä pukukopissa.

STT nosti esiin muun muassa Yrjövuoren käyttämät tittelit, joissa oli jutun mukaan epätarkkuuksia. Jutussa puututtiin Petteri Ala-Kivimäen kirjoittaman ”Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies” -kirjan väitteisiin.

Kun Yrjövuoren kertomat omasta työurasta on kyseenalaistettu, moni on alkanut epäillä, ovatko hänen muutkaan puheensa todenperäisiä.

Yksi kirjan herkkupaloista on tarina, jossa paimiolaislähtöinen ”hapettaa” häirikköpelaajana tunnetun Sean Averyn

Keväällä 2002 Kingsiin liittynyt Avery oli pelaaja, jota vastustajien lisäksi inhosivat monet oman joukkueen pelaajat. Hänellä ei myöskään ollut minkäänlaista kunnioitusta taustatiimiä kohtaan. 

– Avery kuitenkin osasi paitsi ärsyttää, myös pelata ja tapella. Hän rikkoi sääntöjä ja käytöskoodeja niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Jarkko Ruutu pelasi omassa joukkueessaan samanlaista roolia, mutta häntä vihasivat vain vastustajat, siinä missä leuhkaa ja suurisuista Averya vihasivat omatkin pelaajat, Yrjövuori sanoi kirjassa. 

”Alkoi menettää tajuntaansa”

Avery innostui, kun hän kuuli suomalaisen taekwondotaustasta ja alkoi härnätä tätä. Avery yritti käydä päälle, mutta Yrjövuori käänsi hänet nopeasti pukukopin lattialle. 

– Väistin, kiepautin hänet saman tien alas ja otin miehestä kuristusotteen. Puristin, kunnes Avery alkoi menettää tajuntaansa. Päästin irti, ja hän virkosi sen verran, että konttasi pois huoneesta.

Kingsin pelaajat olivat riemuissaan tapahtuneesta ja tulivat onnittelemaan Yrjövuorta.

”En ihmettele yhtään”

Keskushyökkääjä Esa Pirnes siirtyi Tapparasta Los Angeles Kingsiin syksyllä 2003. Hän allekirjoittaa tarinan täysin.

– En ollut paikalla, mutta kuulin siitä pelikavereilta, jotka olivat nähneet tilanteen. Pidän sitä sataprosenttisesti uskottavana, Pirnes sanoo MTV Urheilulle. 

Pirnes ymmärtää hyvin Yrjövuoren reaktion.

– Avery oli todella epäkunnioittava henkilökuntaa ja pelikavereita kohtaan, joten en ihmettele yhtään, että näin kävi. 

– Esimerkiksi Ian Laperriere oli ihan kypsänä, kun hän joutui tappelemaan kaukalossa usein Averyn tekojen takia. Hän olisi halunnut, että Avery oli kantanut itse vastuunsa.

Pirnes ei sinänsä ota kantaa STT:n artikkelin väitteisiin, mutta hän kehuu Yrjövuoren ammattitaitoa. Tätä nykyä kiekkokommentaattorina työskentelevä Pirnes on ollut yhteydessä Suomeen muuttaneen Yrjövuoren kanssa viime vuosinakin.

– Hän oli ehdottomasti paljon enemmän kuin hieroja. Pelaajat arvostivat Markon ammattitaitoa. 

– Yrjövuori on toki persoonana sellainen, että hän osaa tuoda osaamisensa esiin vähän jenkkityyliin. 

”Piireihin helpompi päästä”

Yrjövuoren kirjassa vilahtelee paljon näyttelijä Linda Hamiltonin kaltaisia superjulkkiksia, joiden kanssa hän on ollut tekemisissä. Pirnes ei sinänsä ihmettele julkkispiireissä pyörimistä. 

– Itsekin pelasin nelosketjussa, mutta kutsuja tuli silti kaikenlaisiin gaaloihin ja tapahtumiin. Isot julkkikset pyörivät peleissä ja pukukopeissa. Piireihin on helpompi päästä kuin monessa muussa paikassa, ehkä joku New York voisi olla vastaava. 

– Itsekin olin Grammyjen ennakkojuhlissa vaimon kanssa, ja paikalla olivat esimerkiksi Ozzy Osbourne ja Kylie Minogue. Pari kuukautta myöhemmin olin harjoitusleirillä Raumalla, Pirnes naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat