Tulitko ajatelleeksi? Nämäkin tavat voivat olla vaaraksi sydämelle

On yleisesti tunnettua, että tupakointi ja ylipaino rasittavat sydäntä. Vaikka elintapasi olisivatkin moitteettomat, pienetkin asiat voivat olla haitallisia sydämen hyvinvoinnille.

On olemassa huonoja tapoja, joihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Grandparents.com listasi asioita, jotka voivat olla epäterveellisiä sydämellesi.

1. Istut liikaa

Istumiseen ja ryhtiin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Istumisesta on tullut sydämelle uusi tupakka, sanoo lääketieteen tohtori Tamara Horwich.

Vaikka kävisikin salilla tai urheilemassa, kotona ei usein tule tehtyä muuta kuin istuttua television ääressä. Kannattaakin muistaa jaloitella ja liikkua välillä.

2. Syöt paljon lihaa

Varsinkin prosessoidun lihan kohdalla kannattaa Horwichin mukaan miettiä, paljonko sitä syö.

Lihavalmisteiden yhteyttä sydänsairauksiin, syöpään ja Alzheimerin tautiin on tutkittu. Tulokset näyttävät, että lihavalmisteet voivat aiheuttaa edellä mainittuja sairauksia.

Liha nostaa myös veren oksiditasoa, jonka on nähty lisäävän riskiä sydänkohtauksille.

3. Et nuku tarpeeksi

Jos et saa tarpeeksi unta ja unen laatu on huono, stressitaso voi nousta. Horwichin mukaan tämä taas lisää kehossa hormoneja, jotka voivat lisätä riskiä sydänkohtaukseen.

Horwich korostaa, että unta tulisi saada vähintään seitsemän tuntia.

4. Et pidä huolta hampaistasi

Käynti hammaslääkärillä voi monesti jäädä ainoastaan ajatukseksi. Hampaista kannattaa kuitenkin pitää huolta, sillä tutkijat ovat löytäneet yhteyden huonon suuhygienian ja sydänsairausten välillä.

Hampaat kannattaa pestä aamuin ja illoin. Myös hammaslankaa kannattaa käyttää, sillä se vähentää ientulehduksia. Tulehdukset voivat levitä aina sydämeen asti.

5. Luotat siihen, että kaikki on kunnossa

Milloin viimeksi olet tarkastanut verenpaineesi tai kolesterolitasosi? Esimerkiksi tällaisissa tutkimuksissa kannattaa käydä tasaisin väliajoin, sillä itse ei aina pysty huomaamaan muutoksia kehossa.

– Korkea verenpaine lisää merkittävästi riskiä saada sydänkohtaus. Korkeaa verenpainetta ei itse usein huomaa, joten yllätyksiä voikin tulla, Horwich kertoo.

 6. Syöt liikaa suolaa

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, suolan käyttöä kannattaa vähentää. Suola voi aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön, mikä pahentaa entisestään verenpainetta ja voi turvottaa. Pahimmassa tapauksessa tämä aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat