Mainos

Trumpin kaoottiset sata päivää presidenttinä: Nämä Trump lupasi – nämä sai aikaaan

Saturday Night Live -ohjelman Trump-parodiassa presidentti pyytää varapresidenttiä lukemaan listan saavutuksista ensimmäisten sadan päivä ajalta. Se on äkkiä tehty: Neil Gorsuchin nimittäminen korkeimman oikeuden tuomariksi.

– Minä sitten rakastan tuota mahtavaa listaa, Alec Baldwinin esittämä Donald Trump iloitsee.

Monien arvioiden mukaan parodia ei juuri vääristele totuutta. Amerikkalaistutkija Michael Haltzelin mukaan senaatin vahvistama tuomarinimitys käytännössä on Trumpin ainoa kouriintuntuva saavutus.

Saavutusten vähäisyys ja hallinnon kaoottisuus tekevät monia presidenttejä nähneen Haltzelin mukaan Trumpin aloituksesta ainutlaatuisen Yhdysvaltain historiassa.

– Luulen, että suuri osa ihmisistä myös ymmärtää tämän, Haltzel sanoo viitaten Trumpin poikkeuksellisen alhaiseen kannatukseen.

Trump itse näyttää ennakoineen arvosteluryöpyn ja päättäneen hyökkäyksen olevan paras puolustus. Viikko ennen sadan päivän rajapyykkiä hän näppäili viestin Twitteriin:

– Riippumatta siitä kuinka paljon saavutan tässä naurettavassa 100 ensimmäisen päivän määräajassa, ja se on ollut paljon (mukaan lukien korkein oikeus), media tappaa.

3:47

Hallinnon käytävät kumisevat tyhjinä

Haltzelin mukaan Trumpin merkittävin "saavutus" ensimmäisten sadan päivän aikana saattaa olla se, että hän on onnistunut kääntämään muun muassa perättömillä salakuuntelusyytöksillä huomion pois oman hallintonsa Venäjä-yhteyksistä. Ne ovat parhaillaan viranomaisten tutkittavana.

Mitä Trump on tehnyt presidenttikaudellaan?

Matkustusrajoitukset 
Trump on antanut kaksi asetusta maahantulon rajoittamisesta joistakin muslimienemmistöisistä maista. Määräysten toimenpano on keskeytetty tuomioistuinten päätöksillä. Viimeksi kaatui päätös, joka olisi leikannut rahoitusta kaupungeilta, jotka eivät nosta syytteitä Yhdysvalloissa laittomasti oleskelevia vastaan.

Terveydenhuolto
Trump lupasi purkaa edeltäjänsä nimeä kantavan Obamacare-uudistuksen ja korvata sen paremmalla järjestelmällä. Republikaanien esitys ei ole vielä edennyt äänestyksen kongressissa, koska sen läpimenosta ei ole takeita

Meksikon muuri
Trump antoi kautensa alkupäivinä määräyksen muurin rakentamisesta Meksikon vastaiselle rajalle. Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahaa rakennustöihin. Meksiko on ilmoittanut, ettei se aio muuria maksaa.

Verotus
Trump esitteli tällä viikolla erityisesti yritysverotuksen keventämiseen tähtäävän aloitteen. Vajaan sivun pituisen hahmotelman läpimenoa kongressissa pidetään hyvin epätodennäköisenä, koska verotulojen korvaamiseksi ei esitetä menoleikkauksia tai uusia veroja, vaan toivo pannaan talouskasvuun.

Talous
Työttömyysaste on laskenut ja osakekurssit nousseet, mikä on johtunut lähinnä odotuksista Trumpin toimien suhteen. Luvattuja miljardien infrastruktuurihankkeita ei ole toistaiseksi aloitettu.

Vapaakauppa
Trump on lunastanut lupauksensa irrottamalla Yhdysvallat Tyynenmeren TPP-sopimuksesta ja uhkaamalla lähteä Naftasta, jos sopimuksen neuvottelu uusiksi Meksikon ja Kanadan kanssa ei onnistu.

– Siitä voi vielä kehittyä suurin skandaali Yhdysvaltain historiassa, Haltzel ennustaa.

Syyt vaalikampanjan aikana luvattujen tavoitteiden jäämiseen saavuttamatta ovat moninaiset. Verkkolehti Politicon laskelmien mukaan senaatin vahvistusta vaativista noin 550 tärkeästä hallintovirasta vasta parikymmentä on täytetty. Näistä yli 500:aan Trump ei ole vielä edes nimennyt ehdokasta.

Pieni Suomi ei liene ulkopolitiikan kiireyslistan kärjessä, joten suurlähetystö Helsingissä saa tätä menoa odottaa uutta isäntää tai emäntää todella pitkään.

1:27

Ulkopolitiikassa nimityksiä ja u-käännöksiä

Siinä missä kotimaan politiikan hoito on monelta osin retuperällä, ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralle Trump on onnistunut kokoamaan vastoinkäymisten jälkeen asiantuntevaa joukkoa.

Haltzel nostaa esiin muun muassa entisen kenraalit, turvallisuusneuvoantaja H.R. McMasterin ja puolustusministeri James Mattisin.

– Kaikki tuntemani henkilöt, jotka ovat työskennelle Mattisin kanssa, pitävät häntä aivan loistavana, Haltzel kertoo.

Ulkopolitiikassa Trump on myös tehnyt näkyvimmät linjamuutoksensa. Nato ei olekaan enää aikansa elänyt, vaan tärkeä, ja Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka presidenttinä suuntautuu sotilasliiton huippukokoukseen.

Pelot Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin "diilistä" ovat vaihtuneet Trumpin arvioon, jonka mukaan maiden suhteet saattavat olla "kaikkien aikojen aallonpohjassa". Aiemmin arvostelemaansa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä Trump on sen sijaan kiitellyt yhteistyöstä Pohjois-Korean suhteen.

Eikä moni olisi Trumpin kampanjapuheiden perusteella arvannut, että tämä iskee risteilyohjuksilla Syyrian hallituksen asevoimia vastaan.

Trumpin tapauksessa on mahdotonta sanoa, miten tästä eteenpäin.

– Näköpiirissä ei ole mitään kaikenkattavaa strategiaa, vain yksittäisiä toimia, Haltzel päivittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.