Tiesitkö? Nämä arkipäiväiset asiat pilaavat yöunesi

Nukutko joskus syytä tietämättä surkeasti? Ota selvää, sorrutko näihin arkisiin virheisiin tietämättäsi – ja pilaat siten unesi!

Useimmat tietävät, ettei televisiota kannata katsoa ennen nukkumaanmenoa, ja että kofeiinipitoisten juomien nauttimista on syytä välttää muutama tunti ennen kuin unen päästä olisi tarkoitus saada kiinni. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, kuinka moni muukin arkinen rutiini voi pilata yöunet.

Syöt epäsäännöllisesti

Erityisen epäsäännölliset ruokailutottumukset voivat monen tietämättä vaikuttaa merkittävästi uneen. Tärkeintä ruokailurytmin säännöllisyydessä ei suinkaan ole se, että söisi aina tiettyyn ennalta määrättyyn aikaan, vaan se, että ruokailuajat olisivat aina likimain samat. Poikkeuksellisen myöhään nautittu illallinen voi siten pahimmassa viedä yöunet liki kokonaan.

Peset hampaasi juuri ennen unia

On osoitettu, että hampaiden peseminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi pilata yöunet, sillä hammastahnan sisältämä piparminttu stimuloi aivoja ja voi tehdä olosta pirteämmän. Jos hammastahna osoittautuu syyksi huonosti nukuttuihin öihin, kannattaa parempien yöunien toivossa kokeilla jollakin muulla kuin piparmintulla maustettua hammastahnaa.

Syvennyt hyvän kirjan pariin

Moni lukee iltaisin kirjaa, jotta uni tulisi paremmin. On kuitenkin osoitettu, että kirjan lukeminen ennen nukkumaanmenoa saattaa olla hyvien yöunien näkökulmasta liian rasittavaa toimintaa aivoille. Kun juuri ennen nukkumaanmenoa aivot joutuvat työstämään monimutkaisia asioita, ei uni välttämättä tule toivottuun tapaan.

Tupakoit

Vaikka moni ajattelee savukkeiden hillitsevän hermoja ja rauhoittavan – sekä parhaimmillaan helpottavan nukahtamista, ei tämä pidä paikkaansa. Tupakan sisältämä nikotiini pilaa monen tupakoijan yöunet heidän tietämättään, sillä nikotiini stimuloi aivoja vaikeuttaen unensaantia.

Peset kasvosi

Kasvopesu viileällä vedellä ennen nukkumaanmenoa vilkastuttaa verenkiertoa ja supistaa ihohuokosia, mutta vilpoisalla pesulla on myös kääntöpuolensa: rutiini voi viedä yöunet. Viileä vesi stimuloi kehoa ja vapauttaa energiaa hereillä pysymiseen. Tästä syystä illalla kasvot kannattaa huuhdella lämpimällä vedellä, jos huoli yöunien kärsimisestä vaivaa.

Lataat puhelintasi

Moni lataa elektronisia laitteitaan öisin – ajattelematta lainkaan sitä, että jo pienikin ääni ja valo voi pahimmillaan pilata unet. Jos mahdollista, kannattaa puhelimet ja tietokoneet ladata toisessa huoneessa kuin siinä, jossa nukutaan.

Syöt vitamiineja

Jos omiin rutiineihin kuuluvat vitamiinit, ei niiden syömistä kannata ajoittaa ilta-aikaan, sillä monet vitamiinit sisältävät piristäviä ainesosia, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti uneen.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat