Kolme selvää merkkiä: Tästä tunnistaa onnellisen ihmisen

Onni on olla onnellinen, mutta mistä tunnistaa onnellisen ihmisen? Ota selvää!

Psykologiaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin perehtynyt amerikkalaistohtori Zelana Montminy kertoo, että onnellinen ihminen on yllättävän helppo tunnistaa kolmen selvän merkin avulla. Montminy toivoo, että ihmiset ympäri maailmaa tunnistaisivat nämä merkit, jotta he voisivat itsekin omaksua onnellisuuden osaksi elämäänsä.

– Haluamme kaikki kokea positiivisia tunteita, mutta sen lisäksi että onnellisuus saa meidät tuntemaan olomme paremmaksi, se tekee meidät myös terveemmiksi, Montminy toteaa.

Onnellisuus ei ole kenenkään yksinoikeus, vaikka joidenkin on se luonnostaan helpompi saavuttaa. Onnellisuuden opetteleminen on verrattavissa liikuntaan: pitkäjänteisyys ja päättäväisyys auttavat saamaan aikaan tuloksia.

– Kohtalomme ei ole määrätty kokonaan geeneissä. Voimme muuttaa tuntemuksiamme ohjaamalla ajatteluamme ja syömällä oikein, Montminy muistuttaa.

Kaikki lähtee kiitollisuudesta

Kaikkein tärkein onnellisen ihmisen merkki on kiitollisuus. Arkisten asioiden ja oman elämän arvostaminen heijastuu suoraan ihmisen terveyteen ja siihen, kuinka onnelliseksi itsensä kokee. Erityisen kiitollinen ihminen on harvoin onneton.

– Olisi tärkeää kirjoittaa ylös paperille muutamia positiivisia asioita omassa elämässä – ja tehdä tämä joka ikinen ilta, Montminy neuvoo.

Jo kolmen asian kirjoittaminen ylös päivässä voi auttaa jokaista muuttumaan onnettomasta onnelliseksi – tai ainakin parantaa onnellisuutta. Pienistä puroista syntyy lopulta suuri joki.

– Tämä ajatusleikki voi todella parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Nämä vaikutukset voivat yhdessä edistää terveyttäkin monella tapaa, Montminy perustelee.

Hyviin ihmissuhteisiin kannattaa panostaa

Toinen onnellisen ihmisen piirre on se, että he vaalivat hyviä ihmissuhteita. Onnellinen ihminen kykenee tunnistamaan ympärillään ihmiset, jotka tuovat iloa ja energiaa elämään. Toisaalta onnellinen ihminen rakastaa itseään tarpeeksi pystyäkseen jättämään taakseen ihmiset, jotka vievät alituiseen voimavaroja.

– Tässä suhteessa ystävyyssuhteiden laatu merkitsee enemmän kuin lukumäärä, Montminy muistuttaa.

Syy siihen, miksi onnellisuuteen vaikuttavat niin vahvasti sosiaaliset suhteet löytyy kemiasta: positiivinen sosiaalinen kanssakäyminen vapauttaa elimistössä samoja hormoneita – oksitosiinia ja dopamiinia – kuin seksi ja liikunta.

Terveelliset elämäntavat ohjaavat mielen terveyttä

Onnelliset ihmiset myös syövät terveellisesti. Tutkimukset todistavat, että syömällämme ruoalla on pitkäaikaiset vaikutukset käytökseen, energiatasoihin, lisääntymiskykyyn sekä mielialaan ja tästä syystä onnellisuus heijastuu usein terveellisistä elämäntavoista.

– Etenkin lohi, pinaatti ja pähkinät auttavat parantamaan mielialaa, Montminy listaa.

Ruokavalion lisäksi terveellisiin elämäntapoihin ja onnellisuuteen liittyy hyvin vahvasti myös liikunta. Jopa vain 15 minuutin päivittäinen liikuntasuoritus tai reipas kävely voikin vaikuttaa merkittävästi onnellisuuteen.

– Liikunta vähentää kaikkien muiden terveysvaikutusten lisäksi riskiä sairastua masennukseen, Montminy muistuttaa.

Tasapainoisempaa elämää tavoitellaan sarjassa Namaste jooga:

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat