Thaimaa on pilattu – Nämä ovat uudet muotikohteet

Thaimaa on passé, Burma ja Angola nousussa. Monet paikalliset saavat elantonsa joko matkailusta tai ei mistään.

– Matkailulla on aina sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Mikään kohde ei pysty siitä luistamaan, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Julia Jänis sanoo.

Hyvänä puolena matkailu synnyttää työpaikkoja.

– Muutoin työttöminä olevat voivat matkailun avulla saada edes pieniä, kausiluontoisia töitä. Monille se on joko matkailu tai ei mitään.

– Toisaalta turismi lisää prostituutiota ja rikollisuutta. Reppureissaajat kasvattavat huumeiden ja päihteiden kysyntää. Tämä vaikuttaa ilman muuta myös siihen, kuinka paikallinen väestö – etenkin nuoret – suhtautuvat päihteiden käyttöön, Jänis sanoo.

Thaimaalla pilattu maine

Monet reppureissaajien tämän hetkisistä "muotikohteista" sijaitsevat Aasiassa.

– Laos ja Bhutan houkuttelevat. Burman suosio nousee koko ajan. Vietnamissakin on uutuudenviehätystä, sillä sitä ei ole vielä koluttu ristiin rastiin.

– Thaimaalla sen sijaan alkaa olla sellainen maine, että se on pilattu. Siellä näkyvät kaikki massaturismin huonot puolet, Jänis sanoo.

Koskemattomuudella on kova vetovoima. Firmat markkinoivat tuoreita kohteita mielellään.

– Eteläisessä Afrikassa esimerkiksi Mosambikista ja Angolasta löytyy aivan mielettömiä matkailuhelmiä. Aikaisemmin ne tunnettiin sodan runtelemina maina, joihin kukaan ei halunnut matkustaa, Jänis sanoo.

Todellisuus hotellin ulkopuolella

Mutta näkeekö näissä muotikohteissa sitten oikeasti sitä todellista elämää?

– Ellei asu isolla all inclusive -hotellialueella, niin toisen todellisuuden joutuu kyllä kohtaamaan varsin pian. Katulapsia ja kerjäläisiä saattaa näkyä heti hotellin ulkopuolella, Jänis sanoo.

Jotkut myös varta vasten hakeutuvat kurjiin olosuhteisiin. Paikallisiin orpokoteihin järjestetään turistikierroksia. Yritetäänkö Facebookiin ladattavilla pienten orpolasten kuvilla silottaa omaa sädekehää?

– Jotkut varmaan tekevät niin. Toisaalta toiset ovat vilpittömästi kiinnostuneita ja haluavat auttaa. Parempi se on, että menee orpokotiin ja tutustuu toimintaan, kuin että ei käy missään ja lähtee vain pois.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja