Matkailu Burmaan kasvaa – Tätä mieltä Reilun matkailun yhdistys siitä on

Burman matkailu on lähtenyt viime vuosina nousuun. Suomalaisetkin matkatoimistot vievät sinne turisteja. Miltä tämä kuulostaa, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Julia Jänis?

– Burmaan matkustamista pidettiin pitkään sopimattomana. Monet maat, esimerkiksi Iso-Britannia, boikotoivat sitä vuosia valtion poliittisen tilanteen takia. Vuoden 2011 keväällä itse oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi kuitenkin pyysi boikotin lopettamista, Julia Jänis sanoo.

Oppositiojohtaja uskoi, että jos maahan tulisi matkailijoita, jotka käyttäisivät paikallisten eikä diktatuurin omistamia matkailupalveluja, niin kansa hyötyisi taloudellisesti.

– Kun oppositiojohtajatkin ovat tällaista toivoneet, niin meidän yhdistyksemme mielestä Burmaan matkailua ei pidä missään nimessä rajoittaa, Jänis sanoo.

Vastuu matkanjärjestäjällä

Jänis kehottaa kaikesta huolimatta kiinnittämään huomiota siihen, kenen omistamia palveluja Burmassa käyttää.

– Kannattaa varmistaa, että hotelli kuuluu paikalliselle pienyrittäjälle eikä valtion ylimmän johdon tai diktaattorin lähipiirin omistamaan hotelliketjuun. Internetissä esimerkiksi Tourism Transparency- ja Info-Birmanie-järjestöt kokoavat näistä listoja.

– Mahdollisten retkien takana olevat omistajat tulisi niin ikään selvittää etukäteen.

Jänis myöntää, että asioiden selvittäminen vaatii jonkin verran vaivaa.

– Ei se aivan helppoa ole. Mutta jos matkaan lähtee vaikka suomalaisen matkanjärjestäjän kautta, niin sieltä voi vaatia tietää retkikohteiden omistussuhteista. Vastuu siitä, kenen taskuun matkailijan rahat päätyvät, on matkanjärjestäjällä.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat