Reilun matkailun yhdistys antaa eettiset ohjeet matkailijalle – Poimi tästä!

Missä on ulkomailla lomaillessa sopivaa käyttää rahaa tai ottaa valokuvia? Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja antaa ohjeet eettiselle matkailijalle.

– Minne tahansa ulkomaille matkustettaessa pitää muistaa, että kyseinen lomakohde on myös toisten ihmisten kotimaa – he asuvat siellä, Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Julia Jänis sanoo.

Jäniksen mielestä tämä on erityisen tärkeää hieman kaukaisemmissa ja erilaisissa kulttuureissa.

– Matkailijat kilpailevat paikallisten kanssa vedestä, muista luonnonvaroista ja maa-alueista.

Älä räpsi takapihalla

Käyttäytymisen lomakohteessa tulee olla kunnioittavaa.

– Vaikka paikalliset näyttäisivät eksoottisilta, hekin ovat ihmisiä. Ei kenenkään takapihalle voi yhtäkkiä ja lupaa kysymättä pärähtää ottamaan valokuvia. Tuskinpa me suomalaisetkaan tykkäisimme, jos pihoillemme ajaisi linsseillä tähtääviä kiinalaisia bussilastillinen toisensa jälkeen. Kyllä se alkaisi ärsyttää, Jänis sanoo.

Etäisyys kotimaahan ei oikeuta muutenkaan moraalittomaan käytökseen.

– Esimerkiksi seksimatkailuun pätevät samat säännöt kuin kotimaassa. Jos ei Suomessa harrastaisi maksullista seksiä lapsen kanssa, miksi niin tekisi ulkomailla? Asiaa ei voi perustella sillä, että se tuntuu muualla yleisemmältä ja hyväksyttävämmältä.

Rahat paikallisille

Lomalaisen tulee tarkkailla myös omaa rahankäyttöä.

– Todella monissa maissa esimerkiksi Karibian alueella lähes 80 prosenttia matkailijoiden tuomista tuloista lähtee pois itse alueelta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki risteilyalukset, hotellit ja matkailutoimistot ovat ulkomaalaisten omistamia, Jänis sanoo.

Pakettimatkan ostamisen sijaan Jänis kehottaa näkemään vaivaa ja selvittämään vasta kohteessa, missä voi majoittua paikallisen omistamaan hotelliin.

– Jos se on liian vaikeaa, matkanjärjestäjiltä voi kysyä, työllistävätkö he paikallisia tai ostavatko heidän omistamiaan palveluita. Itse voi syödä paikallisten omistamissa ravintoloissa, ajaa paikallisten omistamilla takseilla ja ostaa matkamuistot paikallisilta toreilta.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja