Terveellisestä ruokavaliosta paljastumassa uusi hyöty: Näiden ruokien syöminen voi ehkäistä kuulon heikkenemistä

1:46
Millä kielellä kuurot ajattelevat? Videolla suomalainen Heidi kertoo elämästä kuurona.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio saattaa olla hyväksi myös kuulolle, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 3 000 keskimäärin 59-vuotiasta naista, joiden ruokavaliota ja kuuloa tarkasteltiin kolmen vuoden ajan.

Kun tiedot ruokavalioista ja kuulotesteistä yhdistettiin, tutkijat havaitsivat kuulon heikentyneen vähiten naisilla, joiden ruokavalio oli terveellisin. Verrattuna epäterveellisimmin syöviin terveellisintä ruokavaliota noudattavien kuulo heikkeni noin kolmanneksen epätodennäköisemmin. Tämä koski keskitaajuuksia ja korkeita taajuuksia. Kuulon heikkenemisenä pidettiin kuulokynnyksen nousemista vähintään 5 desibelillä.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat terveellisen ruokavalion voivan ylläpitää myös kuuloa. Ruokavalion lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen. Terveellisinä pidettiin ruokavalioita, joissa on paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja hyviä kasvirasvoja sekä vähän suolaa ja kohtuullisesti lihaa ja alkoholia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja