Koska viimeksi tarkistutit kuulosi? Yksi asia, joka sinun pitäisi tehdä korvillesi päivittäin: "On todella tärkeää"

Miten kuuluu - hoida kuulosi kuntoon 7:44
Huomenta Suomessa keskusteltiin kuulosta – juontaja Ivan Puopolo kokeilutti kuulonsa Kuuloliiton kuuloautolla.

Kuulo tulisi tarkastaa tietyn väliajoin, kertoo Kuuloliiton järjestösihteeri Paula Hesso Huomenta Suomen aamuohjelmassa.

Video: Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo kokeilutti kuulonsa Kuuloliiton kuuloautolla.

On luonnollista, että ihmisen kuulo heikkenee iän myötä. Kuulon heikkenemiseen voi liittyä useampiakin syitä.

Kuuloliiton järjestösihteeri Paula Hesson mukaan suurin syy kuulon alenemiseen on ikäkuulo.

– Toiseksi suurin syy on meluvammat, jotka tällä hetkellä tapahtuvat useimmin vapaa-ajalla. Kuunnellaan musiikkia esimerkiksi nappikuulokkeista liian kovalla volyymilla, Hesso selventää.

Musiikin kuuntelun lisäksi ihminen altistuu koville äänille ja meluhaitoille päivittäin. Liikenne, kaupungin häly ja esimerkiksi työkoneet voivat nostaa desibelit jopa vaarallisen korkealle

Melun kestolla ei ole merkitystä, sillä jokaisen ihmisen kuulo on yksilöllinen. Hesson mukaan kovat äänet ovat haitallisia, ja siksi meluisissa ympäristöissä tulisi olla tietoisesti varuillaan.

Anna korville lepoa päivittäin

Vaikka ikäkuuloa ei voikaan täysin estää, kuulon heikkenemistä voi monin tavoin ennaltaehkäistä.

– Käytä kuulosuojaimia, kun esimerkiksi leikkaat nurmikkoa, käytät moottorisahaa tai käyt konserteissa. Myös terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä, Hesso listaa.

Koska ihminen altistuu koville äänille päivittäin, korvien olisi syytä antaa levähtää.

– Myös korvat tarvitsevat hiljaisuutta. On todella tärkeää lepuuttaa korviaan päivän aikana, etteivät ne rasitu liikaa, Hesso muistuttaa.

Ensimmäinen havainto kuulo-ongelmista tulee läheisiltä

Paula Hesso mukaan ihminen itse ei välttämättä huomaa kulossaan olevan ongelmia, vaan ensimmäiset havainnot tulevat läheisiltä.

– Ihminen tottuu uuteen tilanteeseen, jossa ei kuule kaikkia ääniä. Kun huomaa, ettei saa selvää, kannattaa tutkituttaa kuulo, Hesso ohjeistaa.

Vaikkei henkilö itse olisikaan huomannut kuulossaan suuria muutoksia, se olisi hyvä käydä tarkistuttamassa muutaman vuoden välein.

– On hyvä käydä seulomassa kuuloaan 5 vuoden välein, vaikka kuulossa ei olisikaan todettu mitään. Jos jotain on löytynyt, olisi hyvä vuoden tai kahden välein seurata, miten kuulon aleneminen on kehittynyt, Hesso jatkaa ohjeistustaan.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja