Tätä on quiet quitting parisuhteessa – asiantuntija listaa kuusi varoitusmerkkiä

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
KATSO MYÖS: Tätä quiet quitting tarkoittaa työelämässä.

Nämä kuusi asiaa saattavat kertoa siitä, että parisuhdettanne vaivaa quiet quitting -ilmiö.

Tänä syksynä on puhuttu paljon työelämän quiet quitting -ilmiöstä. Psykologian professori Theresa DiDonato amerikkalaisesta Loyola University Maryland -yliopistosta kirjoittaa Psychology Today -sivustolla, että sama ilmiö voi esiintyä rakkausrintamalla. 

Oletko koskaan ollut suhteessa, jossa sinusta on tuntunut, että vain sinä näet vaivaa suhteen eteen? Entä oletko ollut joskus suhteessa ihan vain siksi, että sinulla olisi parisuhde? Tai oletko ehkä joskus panostanut suhteeseen vähemmän voidaksesi keskittyä muihin asioihin?

DiDonaton mukaan quiet quitting ei romanttisessa suhteessa ole uusi ilmiö. Ihmiset ottavat käyttöön erilaisia sitoutumisen asteita romanttisissa suhteissaan samaan tapaan kuin työelämässä. Työelämän tapaan romanttisessa suhteessakin oleva voi rajoittaa sitä, miten "mukana" hän on suhteessa.

Toimiiko rajojen vetäminen myös parisuhteessa?

Töissä quiet quittingiin kuuluu se, että asetetaan rajat työn ja muun elämän välille. Työelämässä näin voidaan välttyä esimerkiksi siltä, että oma identiteetti kiinnittyisi liian tiukasti töihin. Silti voi olla hyvä omassa työssään.

Tällainen oman identiteetin ja parisuhteen erottelu toisistaan ei DiDonaton mukaan kulje käsi kädessä terveen parisuhteen kanssa. Suhteen hyvinvointia tukee se, että romanttinen suhde on keskeinen osa ihmisen identiteettiä. 

DiDonato siteeraa vuodelta 1998 peräisin olevaa tutkimusta, jonka mukaan parisuhteen keskeisyys liittyy siihen, miten oma itse ja toinen terveellä tavalla kognitiivisesti kietoutuvat yhteen. 

Tämä viittaa siihen, että mikäli ihminen pitää parisuhdettaan prioriteettilistansa häntäpäässä, on hän esimerkiksi vähemmän tyytyväinen suhteeseensa.

Voi olla olosuhteiden sanelemaa

Joskus parisuhteen siirtäminen sivummalle voi olla väliaikainen taktiikka, jolla yritetään keskittyä kouluun, uraan tai harrastuksiin. Se voi olla suunniteltu, väliaikainen strategia, kun halutaan saavuttaa jokin tärkeä tavoite.

Se voi olla välttämätöntäkin, jos menossa on kiireinen kausi töissä tai perhekriisi. 

DiDonaton mukaan kyse voi toisaalta olla haitallisesta irrottautumisesta parisuhteesta, minkä seurauksena koko suhteen tulevaisuus voi olla uhattuna.

Quiet quittingin merkit liittyvät irrottautumiseen

DiDonaton mukaan quiet quitting -ilmiötä voidaan parisuhteessa kuvata siten, että toiselle ei osoiteta rakkautta. Toisesta voidaan irrottautua romanttisessa mielessä.

Termiä romanttinen irrottautuminen ("romantic disengagement") on DiDonaton mukaan käytetty eräässä vuonna 2008 julkaistussa tutkimuksessa. Siinä sen sanotaan olevan monitahoinen prosessi, jossa etualalla on emotionaalinen välinpitämättömyys tai apatia, joka ajan myötä korvaa rakkauden.

Romanttiseen irrottautumiseen kuuluu henkinen irtautuminen ja vetäytyminen poispäin suhteesta. Lisäksi kumppaniin yritetään ottaa fyysistä etäisyyttä välttämällä ajanviettoa yhdessä.

Quiet quitting on eri asia kuin ghostaaminen

DiDonaton mukaan kyse ei ole ghostaamisesta. Quiet quitting -ilmiössä ollaan edelleen läsnä, ainakin jonkin aikaa.

Professori kuvaa irrottautumisen olevan asteittaista. Jos siihen ei puututa, kumppanien väliset tunnesiteet, jotka pitävät suhdetta kasassa, alkavat pikkuhiljaa rapautua.

Suhde voi edelleen pysyä yllä, jos siihen halutaan sitoutua, mutta romanttinen irrottautuminen on hänen mielestään yleensä ennusmerkki sille, että suhde aletaan kokea epätyydyttävänä.

Merkkejä romanttisesta quiet quittingista

DiDonaton mukaan quiet quittingista romanttisesta suhteessa voivat kertoa seuraavat seikat:

  • Fyysinen halu puuttuu, samoin intohimoinen kosketus
  • Kumppania kohtaan ei osoiteta huomiota, vaikka oltaisiin samassa huoneessa
  • Vältetään kysymästä mitään tai vastaamasta toisen kysymyksiin
  • Ollaan henkisesti omissa maailmoissa, vaikka oltaisiin yhdessä
  • Ei haluta olla tekemisissä kumppanin kanssa
  • Vietetään kumppanin kanssa niin vähän aikaa kuin mahdollista

Miksi ei vain erottaisi?

Rakkaussuhteen quiet quittingista lukiessa voi mieleen herätä kysymys, miksi tällaisessa tilanteessa ei pistetä lusikoita jakoon. Erään vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan pariskuntien on havaittu pysyvän suhteessa esimerkiksi yhdessä tehtyjen sitoutumisten vuoksi tai joskus siksi, että halutaan jatkaa yhdessä. 

Kumppanit, jotka "luopuvat hiljaisesti", saattavat halutakin lähteä eri teille, mutta voivat pysyä yhdessä esimerkiksi sen vuoksi, että suhteen päättämisen hinta on heidän mielestään liian kova. Samaan tapaan joku voi jatkaa töissäkin siksi, että tarvitsee työpaikan.

Quiet quitting kertoo jotain suhteen tärkeydestä sinulle

DiDonaton mielestä quiet quitting parisuhteessa voi olla keino testata parisuhteen päättämisen mahdollisuutta. Tunnetasolla tehtävä irrottautuminen kumppanista voi olla askel kohti eroa, joskus tietoinen sellainen.

Ihmisen tapa panostaa ja osallistua suhteeseensa kertoo siitä, miten keskeinen rooli tällä ihmissuhteella on hänelle. Parisuhteen quiet quitting ei aina tarkoita suoraan, että suhde päättyy, mutta se vähintään viittaa siihen, että parisuhde ei sillä hetkellä ole henkilön elämän tärkein asia.

Katso myös: Mistä tietää, että olisi parempi erota? 

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
Varsinkin pitkiin parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kertoo vastauksen.

Lue myös:

    Uusimmat