Haluttomuus voi piinata pitkässä suhteessa – seksuaaliterapeutti listaa vaikuttavia tekijöitä: "Voivat sysätä seksuaaliset halut taka-alalle"

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Etenkin pitkässä parisuhteessa seksihalut voivat heitellä, ja tämä voi aiheuttaa ongelmiakin. Seksuaaliterapeutti neuvoo, mitä tehdä.

Eritoten pitkään yhdessä olleet voivat havahtua huomaamaan, etteivät seksihalut enää ole samalla tasolla kuin alkuhuumassa, tai ne eivät kohtaa toisiaan. Halut voivat vaihdella paljonkin, ja toinen voi haluta paljon vähemmän kuin toinen. Kaalimato.comin kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista jopa 30 prosenttia paljasti haluavansa seksiä enemmän kuin kumppaninsa. Ilmiö on siis normaali, mutta voi aiheuttaa suhteeseen kitkaa.

– On täysin tavallista, että seksihalut vaihtelevat elämän eri vaiheissa. Esimerkiksi stressi, unettomuus, terveysongelmat tai hektinen lapsiarki voivat sysätä seksuaaliset halut taka-alalle, selittää Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti  Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Lavikainen kehottaa keskustelemaan tilanteesta kumppanin kanssa, jos tilanne jatkuu pidempään tai sen huomaa vaikuttavan negatiivisesti parisuhteeseen.

Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Yllä olevalla videolla aiheesta haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Osaatko keskustella seksuaalisuudesta?

Vaikka voisi kuvitella, että seksuaalisuudesta keskustelu kumppanin kanssa olisi stereotypisen jurolle suomalaiselle liki mahdotonta, kyselytutkimus paljastaa jotain lupavaa: jopa 46 prosenttia vastanneista kertoo, että kumppanin kanssa seksuaalisuudesta keskusteleminen on itse asiassa helppoa. 22 prosenttia vastanneista kokee sen kuitenkin hankalaksi.

Jos kuulut niihin, joille keskustelun käyminen seksiasioista ei tunnu luontevalta, asiantuntija kehottaa pohtimaan aluksi omaa suhtautumistaan.

– Minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia se herättää. Voi kysyä esimerkiksi itseltään, haluanko haluta seksiä, Lavikainen selittää.

Haluttomuuden taustalla voi olla myös kommunikaatio-ongelmia. Jos omista ajatuksista on hankala puhua, voi syntyä tunne siitä, ettei kumppani ymmärrä, mikä puolestaan vaikuttaa haluihin negatiivisella tavalla.

– Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat usein herkkiä ja tunnepitoisia. Jos ei ole aiemmin tutustunut omaan seksuaalisuuteensa tai sen moninaisuuteen eikä ole tottunut puhumaan asiasta muille, voi alku olla haasteellista, Lavikainen sanoo.

Avoin kommunikaatio seksistä kuitenkin todella kannattaa. Esimerkiksi Journal of Sex Research-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan se, että parisuhteessa puhutaan seksifantasioista avoimesti, vaikuttaa erityisen positiivisesti parisuhteeseen. Eikä kehujakaan kannata pitää sisällään: kumppanin vartalon kehuminen voi tehdä seksistä nautinnollisempaa, kertoo puolestaan Journal of Sex & Marital Therapy -julkaisussa esitelty tutkimus.

Haluttomuus hieman yleisempää naisilla

Vaikka molemmat sukupuolet tuntevat haluttomuutta, tämän kyselytutkimuksen perusteella naisten seksuaalinen haluttomuus on hivenen yleisempää kuin miesten.

Kyselyyn vastanneista miehistä neljä prosenttia raportoi haluttomuudestaan, kun naisilla vastaava luku oli yhdeksän prosenttia. Lavikaisen mukaan naisen seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla jokin naiseen itseensä liittyvä tekijä, kuten huono seksuaalinen itsetunto.

– Myös parisuhteen ongelmat sekä yhteiskunnalliset tekijät, kuten sukupuolirooleihin liittyvät mallit voivat vaikuttaa. Osalla naisista myös hormonaalinen ehkäisy saattaa vaikuttaa negatiivisesti seksuaalisiin haluihin, Lavikainen arvelee.

Voiko parisuhde toimia kokonaan ilman seksiä? Katso video:

Lähde: Kaalimato


Lue myös:

    Uusimmat