Voiko ex-kumppanin kanssa olla kaveri – tai harrastaa seksiä? Pidä mielessä nämä asiat: "Kyllä siinä joku väli kannattaa pitää"

Ex-kumppani: Elämän mittainen ystävä vai uuden suhteen rasite? 8:21
Ex-kumppani: ystävä vai rasite? Katso koko keskustelu videolta.

Toimittaja Miisa Nuorgam sekä psykoterapeutti ja Suomen Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo vierailivat Uutisaamussa kertomassa, millaiset välit ex-kumppaniin olisi hyvä säilyttää eron jälkeen.

Voiko eksän kanssa olla kaveri?

Kutkuttava kysymys voi pyöriä mielessä, kun läheinen ihmissuhde on tullut tiensä päähän. Eron hetkellä ajatus ystävyyden vaalimisesta saattaa tuntua lohduttavalta ajatukselta. Se, onko idea oikeasti hyvä, riippuu pitkälti siitä, millainen päättynyt parisuhde on ollut.

– Parisuhde on kuitenkin aina kiintymyssuhde, ja miten se on päättynyt, vaikuttaa oikeastaan siihen, onko syytä pistää [välit] kokonaan poikki ja siten turvata itsensä henkiseltä tai fyysiseltä kaltoinkohtelulta, psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo sanoo.

– Mutta sitten voi olla myös tavanomaista hiipumista tai että yhteiset eväät ovat loppu. Silloin ystävällisistä ja asiallisista väleistä hyötyvät kaikki.

Pitkässä ihmissuhteessa kumppaneiden välillä rakentuu yhteinen todellisuus, jossa jaetaan esimerkiksi asunto, ystävät tai harrastukset, vaikka yhteisiä lapsia ei olisikaan. Tällöin on huomattavasti helpompaa, jos erosta huolimatta kyetään olemaan tekemisissä toistensa kanssa.

Useamman eksänsä kanssa kaverisuhteet säilyttänyt Miisa Nuorgam huomauttaa, että myös sillä, miten parisuhde on alun perin syntynyt, on merkitystä.

– Jos suhde lähtee siitä, että on joku yhteinen kiinnostuksen kohde ja ylipäätään joku pohja ystävyydelle, niin eihän se katoa mihinkään eron jälkeen, Nuorgam sanoo.

Älä ala heti kaveerata eksän kanssa

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Ennen parisuhteen muuttamista ystävyydeksi kannattaa pitää hieman taukoa entisen kumppanin näkemisestä, jotta eron aiheuttamat haavat ehtivät parantua. Mitään nyrkkisääntöä siihen, kuinka pitkään tämän vaiheen tulisi kestää, ei ole.

– Mutta kyllä siinä joku väli kannattaa pitää, että omat tunteet tasoittuvat, Heikinheimo sanoo.

Koska parisuhteeseen kuuluu kaksi ihmistä, on molempien oltava rehellisiä itselleen. Toisella osapuolella saattaa olla vielä tunteita eksäänsä kohtaan, vaikka tämä olisi jo päässyt erosta yli ja olisi valmis menemään eteenpäin. Kaipuun, katkeruuden tai vihan myllerryksessä yritykset pysyä ystävinä voivat ottaa enemmän kuin antaa.

Kannattaako eksän kanssa harrastaa seksiä? Katso Heikinheimon vastaus – juttu jatkuu videon alla.

Kannattaako exän kanssa harrastaa seksiä? 0:56
KATSO VIDEO: Kirsi Heikinheimo kertoo, missä tilanteissa ex-kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä.

Miten uusi kumppani suhtautuu ystävyyteen eksän kanssa?

Jos ja kun eronnut pari aloittaa tahoillaan uusia suhteita, tulevat mukaan myös "nyksien" tunteet.

Nuorgamin kokemuksen mukaan eksien kanssa kaveeraaminen on monesti uudelle kumppanille jonkinlainen ongelma. Tiukasti yhteiskunnallisiin normeihin kasvaneesta ihmisestä ystävyys ex-kumppanin kanssa voi tuntua oudolta ajatukselta.

– Jokainen on kuitenkin omista tunteistaan vastuussa. Jos jonkinlainen normien rikkominen aiheuttaa epävarmuuksia itsessään, niitä olisi itse paras käsitellä, Nuorgam sanoo.

Hän muistuttaa, että epävarmuus on inhimillistä. Kielteisiä tunteita ei pitäisi kuitenkaan kaataa toisen niskaan vaan keskustella asioista rakentavasti. Keskinäisen kunnioituksen säilyttäminen onkin Nuorgamin mielestä avainasemassa kaikissa ihmissuhteissa.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä hälytysmerkit vihjaavat rakkauden olevan hiipumassa.

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO VIDEO: Hiipuuko rakkaus? Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa parisuhteen hälytysmerkit.

Lue myös:

    Uusimmat