Tässä miljoonakaupungissa lomailu ei vaadi paljoa aikaa tai rahaa – Nähtävää palatseista klubeihin

Pietari on miljoonakaupunki, jonne pääsemiseen ei välttämättä tarvita paljon aikaa tai rahaa. Suomen Pietarin Instituutin johtaja kertoo, mitä kaikkea siellä voi tehdä.

– Pietariin matkustaa Suomesta ihmisiä pelkästään rautateitse neljä junallista päivästä. Rajan pinnasta matkustaminen on todella halpaa ja nopeaa: esimerkiksi Joensuusta pääsee pikkubussilla nopeammin Pietariin kuin Helsinkiin, Suomen Pietarin Instituutin johtaja Elina Kahla sanoo.

Ilman viisumia kaupunkiin tehtävät laivamatkat ovat suosittuja.

– Lentokoneella tänne ei tule varmaan kukaan, ellei nyt ole ihan hassu – Pietarin lentokenttä on hyvin hankala ja pieni.

Palatseja ja kellareita

Kun Kahla matkusti itse ensimmäistä kertaa Pietariin, hän meni ensimmäiseksi Piskarjovkan hautausmaalle. Se on maailman suurin toisen maailmansodan uhrien hautausmaa.

Näkemistä kaupungissa löytyy valtavasti.

– Täällä on kymmenittäin teattereja ja konserttisaleja sekä valtavasti klubeja.

– Osa nähtävyyksistä on virallisia, osa vähemmän virallista. Turisti voi vierailla samalla matkalla sekä erittäin hyvin remontoiduissa palatseissa että hajoamispisteessä olevissa kellareissa, Kahla kuvailee.

Jääkiekkoa ja jumalanpalveluksia

Tyypillisimmin turistit haluavat kävellä Pietarin pääkadulla, Nevski Prospektilla.

– Venäläisen taiteen museo, Eremitaaši sekä Iisakinkirkko ovat myös suosittuja. Jotkut taas tulevat katsomaan oopperaa ja balettia Mariinski-teatteriin tai jääkiekkoa jääpalatsiin.

Kahla suosittelee lomalaisille käyntiä Suomi-talossa.

– Sieltä löytyy Pietarin Instituutti, suomalainen koulu ja musiikkiopisto sekä suomalaisten vientitoimijoiden ja yritysten edustustoja. Instituutti ylläpitää myös yleisölle avointa kirjastoa.

– 1800-luvun puolivälissä rakennetussa Pyhän Marian kirkossa puolestaan toimitetaan edelleen suomenkielisiä jumalanpalveluksia, sillä sen omistaa suomalainen Inkerin kirkko. Siellä voi ihailla erittäin hienoja, Pietarin ainoita barokkiurkuja. Joulun aikaan kirkossa lauletaan suomalaisia joululauluja.

Yökerhot riskipaikkoja

Kahla sanoo, että rikollisuuttakin Pietarissa on.

– Jos menee metroon tai bussiin, rahat kannattaa pitää jossain muualla kuin takataskuissa.

– Vielä 1980-luvulla, jolloin toimin Pietarissa ja muuallakin Neuvostoliitossa matkanjohtajana, oli vähemmän vaihtoehtoja. Nyt matkailijoille on tarjolla enemmän yökerhojen kaltaisia houkutuksia, joissa kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat