Sairastuneita suomalaisia käännytetty rajalta takaisin Venäjälle

Suomesta järjestetään viisumivapaita risteilyjä Viipuriin ja Pietariin. Kun viisumia ei ole, matkavakuutuksen on oltava kaiken kattava, muuten seuraa ongelmia.

Useampi suomalainen on joutunut kuluneena kesänä ongelmiin sairastuttuaan viisumivapaalla Venäjän-matkallaan. Viisumittomilla matkoilla takaisin Suomeen saa palata vain samalla kulkuneuvolla, jolla maahan on saapunut.

– Tänä kesänä on ollut tapauksia, joissa sairastunutta ihmistä on yritetty viedä rajan yli esimerkiksi ambulanssilla, mutta rajanylitys ei ole onnistunut, kertoo konsuli Auli Karvonen Suomen suurlähetystöstä Pietarista.

Mikäli sairastunut ei voi palata laivalla kotiin, eikä matkavakuutus kata kotiinkuljetusta, on kotimatka huomattavasti vaikeampi. Tällaisessa tapauksessa sairastuneen on otettava yhteyttä Pietarin suurlähetystöön.

– Suurlähetystössä kirjoitamme Venäjän ulkoministeriölle nootin, jossa selitämme, miksi matkustaja ei ole päässyt poistumaan samalla kulkuvälineellä millä hän on maahan tullut. Ulkoministeriö sitten antaa asianomaisen passiin maastapoistumisviisumin, joka maksaa 25 dollaria, Karvonen kertoo.

Jos matkavakuutus on kaikenkattava, sairastunut pääsee kotiin joko ambulanssilla tai lentäen.

Passin katoaminen tulee kalliiksi

Passista on pidettävä hyvää huolta, eikä sitä pidä kantaa kaupungilla mukana. Karvonen suosittelee jättämään passin ja mahdollisen viisumin hotellin turvalokeroon ja kantamaan kaupungilla mukana vain kopioita niistä.

– Jos passi katoaa, on turistin hankittava suurlähetystöstä kotimatkapassi. Se maksaa 145 euroa, ja on voimassa vain kotimatkan ajan.

Taskuvarkaudet ovat viime vuosina lisääntyneet Venäjällä. Muista nämä neuvot, kun matkustat:

Lue ennen matkaa Suomen ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet Venäjälle.

Älä lähde Venäjälle ryyppäämään. Humalainen turisti on helppo saalis varkaille.

Älä levittele rahojasi näkyvästi.

Älä huutele kovaan ääneen suomen kielellä, koska varkaat etsivät kohteikseen turisteja.

Vaatimattomalla käytöksellä pääsee pitkälle.

Jos tarvitset lääkkeitä, ota ne Suomesta mukaasi.

Ohjeet antoi konsuli Auli Karvonen.


Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja