Tämä väri pissassasi voi kertoa hengenvaarasta – älä tee miehistä virhettä

Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin 1:43
KATSO VIDEO: Viisikymppisenä eturauhassyöpään sairastunut Marko kertoo, mitkä merkit hänen kohdallaan johtivat diagnoosiin.

Rakkosyöpä on miesten neljänneksi yleisin syöpätauti, jonka oireet näkyvät usein vessareissulla. Virtsaamiseen liittyvistä vaivoista ei kannatakaan vaieta.

Joka vuosi noin 1500 suomalaista sairastuu virtsarakon syöpään. Potilaista kolme neljästä on miehiä. Rakkosyövän tärkein riskitekijä on tupakointi.

Virtsarakkosyövän oireet ilmenevät useimmiten vessareissulla. Tavallisin merkki sairaudesta on kivuton verivirtsaisuus. Pissa voi olla selvän punaista, mutta toisinaan verta erittyy virtsaan niin vähän, että se havaitaan muiden tutkimusten yhteydessä.

– Verta ei aina näe virtsasta silmällä eikä verta tule välttämättä joka virtsaamiskerralla, urologian erikoislääkäri Riikka Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo Suomen Syöpäpotilaat ry:n ja Merck-Pfizer-allianssin tiedotteessa.

Verta voi ilmaantua virtsaan muidenkin sairauksien, kuten eturauhasyövän tai tulehduksien, vuoksi. Selvästi punainen virtsa on aina syy hakeutua pikaisella aikataululla lääkäriin, ellei tiedossa ole ilmeisiä syitä. Pissa saattaa muuttua punertavaksi esimerkiksi punajuurten ja mustaherukoiden syömisen tai naisilla kuukautisten vuoksi.

Muita rakkosyövän mahdollisia oireita ovat tiheävirtsaisuus, kirvely ja kipu virtsatessa sekä kylkikipu. Osa potilaista saattaa olla hyvin vähäoireisia tai jopa oireettomia.

Älä jää yksin alapäävaivojen kanssa

Muutokset vessareissuilla on syytä ottaa vakavasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan, sitä helpompi sitä on hoitaa.

Korona-aikana huolta on herättänyt uusien syöpädiagnoosien määrän väheneminen. On arvioitu, että ihmiset ovat hakeutuneet vähemmän hoidon piiriin välttääkseen infektioita ja keventääkseen terveydenhuollon kuormitusta.

Syöpään sairastumiset eivät siis todennäköisesti ole vähentyneet diagnoosimäärien putoamisesta huolimatta. Väestön ikääntymisen ja elintapojen muutoksen vuoksi on arvioitu, että jopa joka kolmas suomalainen tulee elämänsä aikana sairastumaan syöpään.

Oma kehonsa onkin tärkeä tuntea ja huolestuttavista oireista hakeutua tutkimuksiin. Erityisesti miehille leimallinen piirre kuitenkin tuntuu olevan, että alapäävaivoista vaietaan ja hoitoon hakeudutaan liian myöhään.

Asiasta on varoittanut muun muassa viisikymppisenä eturauhassyöpään sairastunut Marko Yrttimaa. Hänen mukaansa miesten olisi viidenkympin kieppeillä syytä hankkia luottourologi, jolla käydä tarkistuttamassa paikat parin vuoden välein. Samalla voidaan kartoittaa virtsaamisessa tapahtuneita muita muutoksia. Punaisuuden lisäksi oranssi tai tummankeltainen virtsa voi olla syövän oire.

Syöpä vaikuttaa monella tavalla seksielämään – esimerkiksi Eva-Maria sai menopaussin 27-vuotiaana. Katso keskustelu aiheesta alla olevalta videolta.

Syöpä ja seksi on vaiettu yhdistelmä - Eva-Maria sai menopaussin 27-vuotiaana 10:51
KATSO VIDEO: Syöpä ja seksuaalisuus on vaiettu yhdistelmä – Eva-Maria sai menopaussin 27-vuotiaana.

Lue myös:

    Uusimmat