Syöpiä havaittu selvästi vähemmän kuin ennen korona-aikaa – syöpäjärjestöt huolissaan: "Mahdollisuudet parantavaan hoitoon voivat heikentyä"

6-vuotias Veeti sairastui rajuun syöpään – näin vanhemmat opettelivat elämään tiedon kanssa 1:30
6-vuotias Veeti sairastui rajuun syöpään – näin vanhemmat opettelivat elämään tiedon kanssa.

Puolitoista vuotta sitten Suomessa alkanut korona-aika näkyy myös syöpädiagnoosien määrässä. Suomen Syöpärekisterin ennakkoarvion mukaan vuonna 2020 todettiin kaikkiaan noin 32 200 pahalaatuista kasvainta.

Se on 1 200 tapausta eli 3,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Syöpien määrän arvioidaan kasvavan Suomessa tasaisesti väestön ikääntyessä, joten merkittävä määrä uusia syöpiä on voinut jäädä toteamatta.

Syöpäjärjestöjen mukaan ero todettujen syöpien määrissä oli suurimmillaan toukokuussa 2020, jolloin uusia syöpiä todettiin noin 700 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Lasku todetuissa uusissa syövissä on huolestuttava. Näyttäisi siltä, ettei huhti-toukokuun 2020 vajausta uusien syöpien määrässä ole saatu loppuvuodesta kurottua, vaikka loppuvuoden uusien syöpien lukumäärä olikin lähempänä vuoden 2019 tasoa, kertoo tiedotteessa tilastojohtaja Janne Pitkäniemi Suomen Syöpärekisteristä.

Aikainen toteaminen tärkeää

Syöpärekisterin vastaava lääkäri Tomas Tanskanen pitää tilannetta huolestuttavana, sillä syöpähoidossa tärkeää on sairauden aikainen toteaminen. 

– Diagnoosin siirtyminen saattaa johtaa taudin etenemiseen, ja mahdollisuudet parantavaan hoitoon voivat heikentyä, sanoo Tanskanen. 

Tanskasen mukaan uusia syöpätapauksia on todettu vähemmän sekä naisilla että miehillä. Ikäryhmäkohtaisia eroja tutkitaan vielä. Samanlainen trendi on ollut nähtävissä muissakin Pohjoismaissa.

Hoitoon hakeutumista lykättiin

Kyse ei ole välttämättä pelkästään siitä, että terveydenhoidon resurssit eivät olisi riittäviä diagnoosien tekemiseen. Syövän oireet ovat moninaisia, ja tutkimusten kiireellisyyden arviointi voi olla haastavaa taudin varhaisvaiheissa.

– On arvioitu, että pandemian alkuvaiheessa ihmiset myös hakeutuivat vähemmän hoidon piiriin. Infektioita pelättiin ja ehkä myös terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormitusta, kertoo Tanskanen. 

Tanskasen mukaan vähenemisen tarkemmista syistä tarvitaan vielä lisätutkimusta.

Nyt tehdyt laskelmat uusista syövistä perustuvat syöpärekisteriin raportoituihin syöpänäytetietoihin. Tiedot tarkentuvat vielä vuoden 2020 ennakkotilaston sekä varsinaisen vuositilaston valmistuessa. Ennakkotilasto julkaistaan marraskuussa 2021 ja varsinainen vuositilasto keväällä 2022.

Lue myös:

    Uusimmat