Miten eturauhassyöpää voitaisiin hoitaa paremmin? Taudin selättäneeltä tärkeä viesti: "Sitten kun pissa on enemmän kengänkärjillä…"

Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin 1:43
KATSO VIDEO: Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin.

Geenien vaikutusta eturauhassyövän pahanlaatuistumisen taustalla tutkiva professori Matti Nykter sekä eturauhassyövän kertaalleen selättänyt Marko Yrttimaa kertoivat Uutisaamussa miesten yleisimmän syövän paremmasta hoidosta.

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten tavallisin syöpä, joka yleistyy nopeasti. Osalla sairastuneista tauti on hoidettavissa, mutta joka vuosi noin 900 miestä menehtyy eturauhassyövän seurauksena.

– Kaikki kuolemaan johtavat tapaukset ovat vaikeasti hoidettavia syöpiä, professori Matti Nykter Tampereen yliopistosta sanoo.

Jos eturauhassyöpä havaitaan riittävän ajoissa, voidaan tauti usein parantaa kirurgialla ja sädehoidolla. Mutta jos syöpää ei saada kokonaan leikattua tai se on ehtinyt leviämään, etenee tauti usein aggressiiviseksi.

Aggressiivisen tautiin vaikuttavista riskitekijöistä tiedetään toistaiseksi vain vähän. Matti Nykter selvittelee työryhmineen, miten geenit vaikuttavat eturauhassyövän pahanlaatuistumisen taustalla.

Syöpäsäätiön rahoittamasta tutkimuksesta toivotaan vetoapua geeneihin vaikuttavien täsmälääkkeiden kehitykseen. Syöpäsäätiöllä on käynnissä keräys eturauhassyöpätutkimukseen touko-kesäkuun ajan.

Geenilääkkeitä toistaiseksi myöhäisen vaiheen tauteihin

Yleensä eturauhassyöpään sairastutaan iäkkäinä, mutta tauti voi iskeä nuoriinkin. Marko Yrttimaa sairastui ennen kuin ehti täyttää 50 vuotta. Tauti löydettiin virtsakivien hoidon yhteydessä.

Yllä olevalla videolla Marko kertoo, miten sixpackin tavoittelu johti syöpädiagnoosiin ja miten taudin hoito on vaikuttanut hänen elämäänsä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Leikkauksen ansiosta syöpä näytti hävinneen, mutta viimeisimmällä kontrollikäynnillä paljastui, että syöpä oli uusiutunut. Marko sai sädehoitoa yli neljä vuotta leikkauksen jälkeen. Tätä nykyä 56-vuotiaalla miehellä on toistaiseksi kädessään puhtaan paperit, mutta hiljattain tehdyt kontrollitutkimukset tulevat pian paljastamaan, onko tauti jälleen palannut.

Tulevaisuudessa geeneihin vaikuttavat täsmälääkkeet voisivat mahdollisesti jopa estää eturauhassyövän kehittymisen aggressiiviseksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkasti, keiden kohdalla epigeneettiset lääkkeet tehoavat ja miksi. Vaarana voi olla, että potilaalle tarjotaan huonompaa hoitoa.

Tällä hetkellä geeneihin vaikuttavia täsmälääkkeitä käytetään lähinnä myöhäisen vaiheen vaikeasti hoidettavissa eturauhassyövissä.

– Totta kai joskus lääkkeet toimivat todella hyvin ja parantumisia tapahtuu myös siellä. Mutta mitä aikaisemmassa voitaisiin käyttää tehokkaita lääkkeitä, sitä paremmat mahdollisuudet on, että saadaan hävitettyä kaikki syöpäsolut elimistöstä, Nykter sanoo.

Hän arvioi, että 10–15 vuoden kuluttua nähdään lopulta, mikä vaikutus uusilla lääkkeillä on eturauhassyöpäpotilaiden kuolleisuuteen. Edenneiden syöpien hoidon kohdalla täsmälääkkeiden käyttö on Euroopassa jo hyväksyttyä.

Avointa puhetta miesten alapäävaivoista

Toisin kuin naisten yleisintä syöpää eli rintasyöpää, eturauhassyöpää ei seulota kuin sukurasitteen vuoksi riskiryhmissä olevilta. Tulevaisuudessa geenitutkimus voi kehittää myös eturauhassyövän seulontaa, mutta sitä ennen hoitoon hakeutuminen on pitkälti miesten itsensä vastuulla.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä todetaan, sen helpompaa sitä on hoitaa. Eturauhassyöpä oireilee esimerkiksi virtsaamisongelmina. Marko Yrttimaa toivoo, että miehet hakeutuisivat hoitoon, jos he joutuvat nousemaan yön aikana useita kertoja vessaan.

– Sitten kun pissa on enemmän kengänkärjillä kuin vessanpöntössä, ollaan jo ehkä liian myöhässä.

Valitettavasti monilla miehillä on kuitenkin tapana vaieta alapäävaivoista ja hakeutua hoitoon liian myöhään. Yrttimaa pyrkii avoimuudellaan rohkaisemaan miehiä, jotta nämä puhuisivat asioista niiden oikeilla nimillä. Hän kehottaa hankkimaan viidenkympin kieppeillä luottourologin, jolla käydä tarkistuttamassa paikat parin vuoden välein.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Parempaa hoitoa yleistyvään eturauhassyöpään 10:23

Miten eturauhassyöpä oireilee? Alla olevalla videolla lääkäri listaa hälytysmerkit.

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Videolla kerrotaan eturauhassyövän oireista.

Lue myös:

    Uusimmat