"Tämä on pielessä suomalaisten liikuntatottumuksissa – Lenkillä puhelin korvalla"

Itsekin liikakiloista eroon päässyt liikunnan erityisasiantuntija kertoo, mikä suomalaisten liikuntatottumuksissa on pielessä.

Vaikka Matti Heikkilä on ammatiltaan liikuntavalmentaja, se ei estänyt häntä itseään lihomasta lähes 100-kiloiseksi.

– Elin täysin hallitsematonta arkea. Uskoin pystyväni yksin rakentamaan maailman. Se vei minut ojasta allikkoon. Elin niin sanotun itsensä unohtamisen vuosikymmenen, Heikkilä kertoo.

Heikkilä teki päällekkäin kolmea–neljää työtä, nukkui vähän ja söi huonosti.

– Ylipainoa pamahti 20 kiloa. Olin lähes satakiloinen. Kulutin vain henkisesti, en fyysisesti.

Selkä petti

Lopulta Heikkilän selkä petti. Hän joutui leikkaukseen.

– Kun minut vietiin siihen pisteeseen, että olin menettämässä terveyteni, päätös elämäntapojen muuttamisesta ei todellakaan ollut vaikea. Tiesin, että minun oli pakko tehdä jotakin, Heikkilä sanoo.

Hän aloitti kuntoutuksen heti leikkauksen jälkeen. Kolmen kuukauden sairasloma kului kokonaan itsensä hoitamiseen. Sen loputtua Heikkilä oli 20 kiloa kevyempi.

– Muutos ei loppunut laihduttamiseen. Laitoin työkuviot kertaheitolla uusiksi niin, että elämään kuuluu myös selkeää palautumista ja lepoa.

– Hommat pitää tietysti hoitaa normaalia arkea järkyttämättä, mutta elämän ei tarvitse olla koko ajan älytöntä rähjäämistä. Välillä on kausia, jolloin menee kovempaa, välillä hiljempaa.

Aika ja palauttava liikunta hukassa

Heikkilällä on oman kokemuksen ja yli 200 000 Vierumäellä tulkitsemansa testituloksen kautta selvä mielipide siitä, mikä suomalaisten liikkumisessa on pielessä.

– Ajanhallinta ja liikunnan hyvin yksipuolinen käyttö pelkkään kunnon nostamiseen. Tärkeää tuntuu olevan treenin kovuus, hiki ja rääkki. Palauttava liikunta on unohdettu lähes kokonaan, Heikkilä sanoo.

Se palauttava liikunta voi olla esimerkiksi kävelyä. Mutta sielläkin ajanhallinnan vaikeus näkyy.

– On kauheaa katsoa, kun ihmiset sauvakävelevät puhelin korvassa. En voi ymmärtää, mikä sillä hetkellä voi olla niin helkutin tärkeää? Tietokoneiden ja kännyköiden valta pitäisi jotenkin saada hallintaan. Nyt puhelimeen juostaan heti, kun se vähänkin kilahtaa.

– Jokaisen pitäisi miettiä omalla kohdallaan, onko itsellä elämä pelissä – vai hallussa?

Matti Heikkilä vierailee Studio55.fi-ohjelmassa maanantaina 5.11. klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös netissä ja Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Hannes Paananen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja