Tämä on karu totuus suomalaisten kunnosta

30 vuotta suomalaisille kuntotestejä tehnyt Matti Heikkilä arvioi, että vain 20 prosenttia suomalaisista on hyvässä kunnossa.

Matti Heikkilä on seurannut lähes 30 vuotta suomalaisten fyysisen kunnon kehittymistä työskennellessään testauspäällikkönä Vierumäen urheiluopistolla.

– Pari vuotta sitten saavutettiin pohjakosketus. Nyt on sellainen tilanne, että ihmisten kunto ei laske eikä nouse.

Hurraamista kansalaisten kunnossa ei siis ole, ja Heikkilän mukaan nykytilasta ei ole varaa laskea piiruakaan.

– Ihmiset eivät jaksa tehdä enää kahdeksan tunnin työpäiviä, jos kuntotaso tästä laskee. Sairauspoissaolot vain lisääntyvät ja jäädään ennenaikaisesti eläkkeelle.

Heikkilän arvion mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista läpäisee hyvän kunnon riman.

– Kehityssuunta on ollut se, että hyväkuntoisten ryhmä pienenee, ja sen sisällä alkaa olla yhä kovakuntoisempia. Loput 80 prosenttia kaipaa selvästi parannusta kuntoonsa.

Huono kunto näkyy Heikkilän mukaan passivoitumisena. Ihmiset vetäytyvät kodin seinien sisäpuolelle.

– Ei jakseta käydä teattterissa tai kutsua ystäviä kylään, vaan kaiket illat vain tuijotetaan telkkaria.

Älä aloita liian rajusti

Miten sitten aloittaa, jos urheiluharrastus on tarkoittanut useamman vuoden ajan vain kaukosäädinsormen bodausta?

Heikkilän mukaan suurin virhe on se, että liikkumaan lähdetään liian rajusti, minkä seurauksena ihminen näännyttää itsensä muutamassa viikossa.Liikunnan ilosta ei tällöin voi puhua.

– Sen näkee hyvin tammikuussa saleilla. Hiki ei ole kuitenkaan ainoa tavoite liikunnassa. Parempi olisi lähteä illalla puolen tunnin kävelylenkille yhdessä perheen kanssa ja saunoa sen päälle. Sitten voi vähitellen lisätä määriä, kun huomaa, että liikkuminen tuntuu hyvältä.

Hyvin koulutetut satsaavat myös kuntoonsa

Usein luullaan, että ruumiillista työtä tekevät olisivat paremmassa kunnossa kuin istumatyöläiset. Heikkilä ei tätä allekirjoita.

– Parhaassa kunnossa ovat hyvin koulutetut esimiesasemassa olevat. Heillä näyttää olevan enemmän tietoa siitä, miten pitää hyvää huolta itsestään. Kuntoilu on heille selkeää työn vastapainoa.

Maailmanlaajuisesti Heikkilä kertoo, että ranskalaiset ja britit ovat suomalaisten kanssa samalla kuntotasolla. Yhdysvaltalaiset pitävät jumbosijaa huikeilla ylipainoluvuillaan.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat