Liikunta-asiantuntija: Tämän verran jokaisen pitäisi vähintään liikkua

Liikunnan erityisasiantuntija Matti Heikkilä kertoo, kuinka paljon ja millä tavalla jokaisen pitäisi vähintään liikkua.

Liikunta-asiantuntija Matti Heikkilän mielestä kullekin sopivan vähimmäisliikuntamäärän ratkaisee lähtötaso. Jonkinlaisia neuvoja voi silti antaa kunnosta huolimatta.

– Kansainvälisten suositusten mukaan ihmisen tulisi liikkua kolme kertaa viikossa. Siitä, tulisiko se tehdä kolmessa tunnin jaksossa vai kuudessa puolen tunnin jaksossa, käydään kuitenkin kovaa keskustelua, Heikkilä sanoo.

Heikkilä itse kehottaa kestoltaan lyhyisiin, mutta määrältään useampiin jaksoihin.

– Tällöin kynnys lähteä liikkumaan madaltuu eikä rasitus käy väsyneellekään ihmiselle liian kovaksi. Kaiken lisäksi kevyillä puolen tunnin iltakävelyillä on palauttava vaikutus, Heikkilä sanoo.

Kaasu pohjassa mennään metsään

Heikkilän mielestä ihmiset tekevät virheen siinä, että he lähtevät heti liikkumaan omalle kuntotasolleen liian raskaasti.

– Pahin vaihtoehto on painaa kaasu saman tien pohjaan. Siinä mennään metsään. Kevyt kävely on ihmiselle turvallisin ja luonnollisin tapa lähteä liikkumaan, jos lähtötaso on huono.

– Suomalaiset ovat tällä hetkellä niin kuormittuneita, että se väsymys pitää purkaa ennen kuin keho on valmis pidempiin suorituksiin. Itse kyllä tuntee, kun sen aika on.


Juttu on julkaistu alunperin marraskuussa 2012.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja