Kunto ei kasva kuntoillessa − lue yllättävät väittämät liikkumisesta

Terveystoimittaja Juhapekka Tukiainen summaa tärkeimmät opit, joiden avulla kuntoilusta muodostuu nautinto.

Aloittamisen tuska

Liikunnan suhteen aloituskynnystä ei ole. Se on tekninen virhe. Jos aloittaminen tuntuu kynnykseltä, olet tekemässä jotain liikaa.

Tahdonvoima on kielletty

Jos sinun pitää tahtoa kehon suhteen jotain, se tarkoittaa, että kyseessä on liian suuri ärsyke. Olet pakottamassa kehoasi johonkin, mitä se ei halua.

Keskushermosto on äärettömän fiksu elin, mutta silti kehon viestit ovat ammattilaisellekin vaikeita tunnistaa. Jos sinua ei huvita liikkua, se on useimmiten viesti, että sinun ei tarvitse.

Nautinto on pakollista

Ainoa pakollinen asia liikunnan suhteen on nautinto, sillä kyseessä on jälleen kehon merkki. Ihmiset kuvittelevat herkästi, että kuntoilun koko olemus on pakottamista. Kehon pakottaminen on ainoastaan yksi erikoistyökalu, jota käytetään siinä vaiheessa, kun keho on hyvässä kunnossa.

Uskalla romahtaa

Kuntoilun tärkein taito on romahtaminen, sillä kaikki romahtavat joka tapauksessa. Taito on siinä, että tajuat olevasi romahtamassa. Sen kautta ymmärrät, että nyt on aika levätä, mutta vain määrätty aika.

Kyse ei ole siitä, että olet huono ihminen. Keho ja hermosto eivät vain halua enempää. Kun aika on ohi (tyypillisesti kaksi viikkoa), on aika palata. Yleensä romahdus kuitenkin venyy useisiin kuukausiin, jolloin olet jo niin huonossa kunnossa, että ongelmat alkavat kasaantua.

Treenaanko liian vähän?

Ylivoimaisesti suurin vaara on treenata liikaa, ei liian vähän. Kukaan ei romahda liian vähäiseen liikuntaan. Saat ainoastaan vähän paremman peruskestävyyden, jos treenaat liian vähän.

Liikunta ja ruokavalio

Pahin mahdollinen yhdistelmä on liikkua enemmän ja syödä vähemmän. Se nopeuttaa romahdusta, sillä kun keho lähtee liikkeelle monen vuoden jälkeen, ruokahalu on valtava. Tähän pitäisi osata suhtautua taitavasti. Paras sääntö on syödä ruokaa, ei roskaa.

Motivaatio ei ole syy vaan seuraus

Motivaatio on hermoston viesti siitä, että liikuit oikein, tee se uudestaan. Ensimmäisen liikuntaviikon aikana ei ole tarkoitus tulla motivoituneeksi. Et tee mitään niin kovaa, että tarvitsisit siihen motivaatiota.

Tarjoile keholle rauhallisia liikunnan annoksia ja katso, mitä siitä seuraa − aavistuksenomainen motivaation tunne.

Kunto ei kasva kuntoillessa

Yksi perusasia on se, että kunto ei kasva kuntoillessa. Se kasvaa levon aikana, tarkemmin ottaen useita vuorokausia levon jälkeen.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja