Näin tuplaat mahdollisuutesi elää 85-vuotiaaksi

Liikuntaharrastus kannattaa, jos haluaa elää pitkään.

– Jos keski-ikäisenä on hyvässä fyysisessä kunnossa, silloin tuplaa mahdollisuutensa elää 85-vuotiaaksi, amerikkalainen sydänkirurgi Jarett Berry kiteyttää tutkimustuloksiaan Wall Street Journalissa julkaistussa jutussa.

Hyvän kunnon lisäksi elinikää lisäävät alhainen verenpaine ja tupakoimattomuus. Näiden lisäksi painon hallinta ja verensokerin pitäminen kurissa parantavat mahdollisuuksia elää pitkä elämä.

Tulokset ovat Berryn tekemästä tutkimuksesta, jossa seurattiin vuosikymmenien ajan koehenkilöiden liikkumisharrastuksia ja niiden määrää.

Puoli tuntia viidesti viikossa

Ihmisen kunto alkaa rapautua kolmenkympin tienoilla, jos sitä ei pidetä aktiivisesti yllä. Tutkimus paljasti myös, että jos vielä viisikymppisenä olet huonossa kunnossa, elinikäsi ennuste on noin kahdeksan vuotta lyhyempi kuin jos olisit hyvässä kunnossa.

Tohtori Berryn tutkimukseen osallistui 1 765 naista ja miestä. Tutkittavat harrastivat vaihtelevissa määrin jumppaa 1970- ja 1980-luvuilla. Koehenkilöt täyttivät 85 vuotta vuonna 2006. Siihen mennessä tutkituista miehistä oli vielä elossa 63 prosenttia ja naisista 74 prosenttia.

Tutkittavat jaettiin viiteen ryhmän sen mukaan, kuinka aktiivisia liikkujia he olivat olleet. Selvisi, että niillä miehillä, jotka olivat harrastaneet aktiivisesti liikuntaa oli 1,8-kertainen mahdollisuus nähdä 85-vuotissyntymäpäivänsä kuin niillä, jotka eivät liikkuneet ollenkaan. Naisilla vastaava luku oli 2,2. Tutkimuksen tulokset julkaistiin vuonna 2010.

Amerikkalaistutkimuksen tulosten perusteella tutkijat suosittelevat puolen tunnin kuntoliikuntaa viisi kertaa viikossa tai kolme kertaa viikossa raskaampaa liikuntaa kestoltaan 20 minuuttia. Esimerkki puolen tunnin treenistä on kävely noin kuuden kilometrin tuntivauhdilla, ja raskaammasta treenistä käy juoksu reippaan 7 kilometrin tuntivauhdilla. Rankasta treenistä käy myös hiihto ja koripallo.

Lähde: http://online.wsj.com/

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja