Tältä näyttää pitbullin ja huskyn risteytys – Rio sulattaa sydämiä somessa

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
KATSO MYÖS: Noin 15 vuotta alalla toiminut eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright ei halua suoranaisesti lytätä mitään tiettyä rotua, mutta eläinlääkärin näkökulmasta tiettyjä jalostuksellisesti rakenteellisia ongelmia ei voi olla huomioimatta.

Huskyn ja pitbullin risteytys sulattaa sydämiä sosiaalisessa mediassa. Omistaja ei kuitenkaan varsinaisesti suosittele "pitskya" kenellekään.

Erilaiset koirarotujen risteytykset tai "rotumixit" kiinnostavat niin hyvässä kuin pahassakin. Siinä missä kultaisennoutajan ja huskyn risteytys herätti eritoten ihastusta, aiheutti berninpaimenkoiran ja villakoiran jälkeläinen paljon huolta. Finnegan-pentu puolestaan on kultaisennoutajan ja berninpaimenkoiran jälkikasvua.

Huskyn ja pitbullin risteytys, "pitsky", lähinnä ihastuttaa koirienystäviä TikTok-tilillään. Rio-nimisellä koiralla on omistajansa, Pennsylvaniassa asuvan Margo Vichin, ylläpitämällä tilillä 220 000 seuraajaa.

– Ihmisillä, joilta saimme sen, on pitbull ja husky, eikä kumpaakaan oltu steriloitu, joten ne saivat pentuja jatkuvasti, Vich selittää Newsweekin haastattelussa Rion taustoja. 

Rio pentuna ja aikuisena.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Vichin mukaan osa pennuista pyrittiin saamaan suoraa perheisiin, mutta loput joutuivat paikalliseen eläinsuojaan. Rio oli yksi eläinsuojaan viedyistä. 

– En ole koskaan nähnyt samanlaista rotua enkä erityisesti etsinyt "pitskya". Tosiasiassa en suunnitellut adoptoivani koiraa lainkaan. Se kuitenkin varasti sydämeni ensinäkemältä, se oli niin kaunis, omistaja kehuu koiraansa.

Muutoin paljolti pitbullin näköisellä Riolla on huskylle ominaiset vaaleansiniset silmät.

"Rio oli vahinko"

Rion sometilillä koiraa kehutaan upeaksi. Vich kertookin saavansa paljon kysymyksiä lemmikistään. Hän ei kuitenkaan suosittele pitskya varsinaisesti kenellekään.

– Saan paljon kysymyksiä siitä, mistä voi saada sellaisen [koiran] kuin Rio, enkä tiedä, koska Rio oli vahinko. Pitskyt eivät ole rotu, ne ovat risteytyksiä, Vich muistuttaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Eläinlääkäri Anna Foreman huomautti aiemmin Newsweekille, etteivät rotujen risteytykset aina ole huono asia. Risteytyksellä voi olla hyviäkin puolia, sillä risteytys voi olla puhdasrotuista jopa terveempi yksilö suuremman geenipoolin myötä. Jos roduilla kuitenkin on jo jokin terveysongelma, voi kahden tällaisen rodun risteytys johtaa vähemmän terveeseen jälkikasvuun.

Foremanin mukaan myös rotujen kokoeroja tulee miettiä. Eläinlääkärin mukaan emokoiran tulisi olla samankokoinen tai isompi kuin isäkoiran. Jos isä on huomattavasti isompi, voi suurikokoisten pentujen synnytys olla emolle hankalaa. 

Rion omistaja Margo Vich kertoo, ettei pidäkään rotujen risteytystä pahana asiana, mutta tuomitsee sen jyrkästi silloin, kun se tapahtuu epäeettisesti rahan toivossa. Hän kehottaakin ihmisiä ensisijaisesti hakemaan koiria eläinsuojista, jos vaihtoehtona on pennun hakeminen epäeettiseltä kasvattajalta. 

– En ole täällä kannustamassa ketään hankkimaan pitskya, jaan vain koiraani, koska minusta se on hauska, suloinen ja kaunis, Vich selittää koiran sometiliä. 

Katso myös: Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen koiran hankkimista?

Tämä pitäisi ottaa huomioon, kun hankkii koiran, sanoo Kennelliitto 4:43
Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon, jos on aikeissa hankkia koiraa? Tässä tärkeimmät neuvot. Huomenta Suomen haastattelussa Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi.

Lähde: Newsweek

Lue myös:

    Uusimmat