Tältä näyttää berninpaimenkoiran ja villakoiran risteytys – suloinen ulkonäkö herättää myös huolta: "Kerro, että tuo oli vahinko"

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
KATSO MYÖS: Mitä koirarotuja eläinlääkäri ei ottaisi? Eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright ei halua suoranaisesti lytätä mitään tiettyä rotua, mutta eläinlääkärin näkökulmasta tiettyjä jalostuksellisesti rakenteellisia ongelmia ei voi olla huomioimatta.

Berninpaimenkoiran ja toyvillakoiran risteytys on herättänyt ihastusta ja vihastusta sosiaalisessa mediassa. 

Olemme aiemmin kertoneet somesuosikiksi muodostuneesta Stanley-koirasta, kultaisennoutajan ja siperianhuskyn risteytyksestä. Nyt Newsweek kertoo toisesta kahden rodun risteytyksestä: koirasta, jonka suloinen ulkomuoto on herättänyt somekäyttäjissä ihastusta – mutta myös aiheellista kritiikkiä. 

3-vuotiaasta Dudley-koirasta tuli hitti somessa, kun sen Pennsylvanian Pittsburghissa asuva omistaja Kathy Dinnin julkaisi videon koirastaan, jolla on "pienet jalat ja suuri persoonallisuus". Dudley on berninpaimenkoiran ja toyvillakoiran risteytys, bernedoodle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Dudley vietti ensimmäisen elinvuotensa häkissä

Videon julki tultua töpöjalkainen Dudley on saanut runsaasti kehuja, mutta omistajaa on myös kritisoitu kyseenalaisesta risteytyksestä.

– Ole kiltti, ja kerro minulle, että tuo oli vahinko, kommentoi eräs.

Dinnin kuitenkin huomauttaa, ettei koiraa ole ostettu suoraan kasvattajalta, vaan se on adoptoitu.

– Se adoptoitiin, kun se oli 1-vuotias, kun kasvattaja luovutti sen eläinsuojalle. Se vietti ensimmäisen vuoden elämästään häkissä, Dinnin kertoo Newsweekille koiran surullisesta taustasta.

Dudley pelkäsi kaikkea, kun se saapui Dinninin perheeseen: keittiön laittiaa, tuoleja, lamppuja, portaita.

– Oli sydäntä murskaavaa tajuta, ettei se ollut koskaan kokenut mitään muuta kuin häkin, eikä vain tiennyt, mitä tehdä sen ulkopuolella.

Ajan myötä Dudley-koira on saanut itsevarmuutta ja oppinut luottamaan ihmisiin. 

– Se on rauhallinen ja lämmin, eikä ole koskaan tavannut ihmistä tai koiraa, josta se ei pitäisi. Se on niin halittava ja käyttää pieniä jalkojaan halausten antamiseen.

Luvassa on terveysongelmia

Omistaja myöntää, että alussa hän epäröi koiran ulkonäköä.

– Ensimmäisen kerran, kun tapasin sen, ajattelin, että "tuo on kummallisimman näköinen koira, jonka olen koskaan nähnyt". Siitä huolimatta tiesimme, että se oli tarkoitettu meidän koiraksemme ja se tuli kotiin kanssamme sinä samaisena päivänä!

Dinnin kertoo, että koiran ruumiinrakenteen vuoksi se tulee todennäköisesti kärsimään vanhetessaan joistain terveysongelmista. Dudleylla onkin jo oma erityinen ruokavalionsa ja se käy säännöllisesti eläinlääkärin tarkistuksessa.

Koiran emo on berninpaimenkoira. Narttukoira voi säkäkorkeudeltaan olla jopa 66 senttimetriä, kertoo Kennelliitto. Dudleyn isä puolestaan on toyvillakoira, jonka ihannesäkäkorkeus Kennelliiton mukaan olisi 25 senttimetriä. Rodun edustajilla on siis huomattava kokoero. Toisella videollaan Dinnin kertoo, että DNA-testin perusteella Dudleysta 58 prosenttia on berninpaimenkoiraa, 39 prosenttia toy- ja kääpiövillakoiraa ja 3 prosenttia bichon friséetä. 100-prosenttisesti koira on kuitenkin hyvä poika.

Suloisten TikTok-videoiden lisäksi omistaja toivoo pystyvänsä levittämään tietoutta siitä, mitä tapahtuu epäeettisesti risteytetyille koirille. 

Eräällä videollaan omistaja vastaa "Ole kiltti, ja kerro minulle, että tuo oli vahinko" -kommenttiin kertomalla Dudleyn surullisesta ensivuodesta ja sen pelastumisesta Dinninin perheeseen.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Näin videota kommentoitiin

Videota on katsottu 1,5 miljoonaa kertaa, ja vaikka moni kommentoija on nostanut esiin risteytyksen epäeettisyyden, kommentoijista suurin osa ei ole kuin voinut ihailla Dudleyn suloisuutta. Lukuisat kommentoijat kuvailivat kuitenkin helpotuksen tunnetta, kun heille selvisi, että koira on vain pelastettu kasvattajalta, eikä ostettu tältä suoraan.

– Se on berninpaimenkoira, mutta pienillä kirjaimilla, kuvaili eräs näkemäänsä.

– Helpotus, kun minulle selvisi, että se on rescue-koira, totesi toinen risteytyksestä järkyttyneenä.

– Kuinka tuo tapahtui? ihmetteli yksi.

– Sen isä todella oli peloton, kommentoi eräs. 

Katso myös, mitkä koirarodut olivat vuonna 2021 suomalaisten suosikkeja

Nämä olivat viime vuoden suosituimmat koirarodut – arvaatko ykkösen? 1:04
Nämä olivat vuoden 2021 suosituimmat koirarodut Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat