Neljän kuukauden ikäinen Scooby on ranskanbulldoggin ja chow chow'n risteytys – "Moni ei ole nähnyt..."

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
KATSO MYÖS: Mitä mieltä eläinlääkäri Tiina Wright on lyttykuonoisista roduista? Tiettyjä rotuja eläinlääkäri ei kokemuksensa perusteella suosittelisi.

Ranskanbulldoggin ja chow chow'n risteytys ihastuttaa – ja vihastuttaa – sosiaalisessa mediassa.

Erilaiset koirarotujen risteytykset tai "rotumixit" ovat kiinnostaneet sosiaalisessa mediassa – niin hyvässä kuin pahassakin. Siinä missä kultaisennoutajan ja huskyn risteytys herätti eritoten ihastusta, aiheutti berninpaimenkoiran ja villakoiran jälkeläinen paljon huolta. Finnegan-pentu puolestaan on kultaisennoutajan ja berninpaimenkoiran jälkikasvua.

Hiljattain miljoonia katselukertoja TikTokissa keräsi video, jolla esiintyy englantilaisen Lauren Boltonin neljän kuukauden ikäinen Scooby-koira. Pikkuinen Scooby on ranskanbulldoggin ja chow chow'n eli kiinanpystykorvan jälkeläinen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Koiralle hurja somesuosio

Scooby on väriltään harmaa, sillä on ranskanbulldoggin korvat, mutta chow chow'n kasvot. 

– Alun perin halusimme chow chow'n ja tutkimme asiaa paljon, mutta sitten törmäsimme Scoobyyn ja rakastuimme, Bolton kertoo Newsweekin haastattelussa.

Bolton perusti TikTok-tilin uudelle perheenjäsenelle ja yllättyi tilin räjähtäneestä suosiosta.

– Se todella räjähti! Luulen, että lähinnä siksi, että moni ei ole nähnyt chow chow'n ja ranskanbulldoggin risteytystä.

Suosituin video, jolla Bolton kyselee "oletko koskaan miettinyt, miltä ranskanbulldoggin ja chow chow'n risteytys näyttää?", on kerännyt miljoonia katselukertoja.

"Naurettavan suloinen"

Scooby-koira on herättänyt niin ihastusta kuin hieman huoltakin.

– Tuo koira on naurettavan suloinen, ihasteli yksi kommentoija.

Yhdysvalloissa erityisen suositut ranskanbulldoggit ovat tunnettuja hengitysvaikeuksistaan. Lyttykuonoisten rotujen vaivana on muun muassa BOAS, oireyhtymä, jossa eläin kärsii hengitystieongelmista. Eläinlääkäri Suvi Heinola  jakoi muutama vuosi sitten silmiä avaavan kuvan leikkauksesta, jossa koiran viivanohuet sieraimet avataan ja pehmeää kitalakea lyhennetään. Vuonna 2021 julkaistu brittitutkimus puolestaan havainnoi, että ranskanbulldoggeilla on erityisen paljon terveysvaivoja muihin rotuihin verrattuna.

Jotkut Scoobyn videoita kommentoineet arvelivatkin, että Scoobyn perittyä kasvonsa chow chow -vanhemmaltaan, se pystynee ainakin hengittämään puhdasrotuista ranskanbulldoggia paremmin. Moni kuitenkin tyrmäsi risteytyksen riskialttiiksi.

Omistajan mukaan Scooby on ainakin ehdoton sekoitus kummankin rodun luonteenpiirteitä.

– Se on superuskollinen ja pomotteleva muille koirille, kuten chow chow, mutta sosiaalinen ja hellyydenkipeä, kuten ranskanbulldoggi. Se rakastaa haleja ja seuraa poikaystävääni ja minua kaikkialle, Bolton kertoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Kahta terveysongelmaista rotua ei kannata risteyttää

Eläinlääkäri Anna Foreman huomautti aiemmin Newsweekille, etteivät rotujen risteytykset aina ole huono asia. Risteytyksellä voi olla hyviäkin puolia, sillä risteytys voi olla puhdasrotuista jopa terveempi yksilö suuremman geenipoolin myötä. Jos roduilla kuitenkin on jo jokin terveysongelma, voi kahden tällaisen rodun risteytys johtaa vähemmän terveeseen jälkikasvuun.

Foremanin mukaan myös rotujen kokoeroja tulee miettiä. Eläinlääkärin mukaan emokoiran tulisi olla samankokoinen tai isompi kuin isäkoiran. Jos isä on huomattavasti isompi, voi suurikokoisten pentujen synnytys olla emolle hankalaa. 

Kennelliiton hallituksen varapuheenjohtaja ja jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio on muistuttanut varsinaisten järjestelmällisten roturisteytysten ja niin kutsuttujen rotumixien käsite-erosta Suomessa.

– Roturisteytysten avulla pyritään ainoastaan parantamaan tiettyä rotua. Kaikki risteytyksistä syntyneet jälkeläiset rekisteröidään siihen rotuun, jota halutaan parantaa. Rotumixeissä taas ei ole kysymys järjestelmällisestä jalostustyöstä, vaan niissä laitetaan satunnaisesti yleensä kaksi erilaista rotua yhteen ja sitten katsotaan, minkälaisia pentuja saadaan, Sainio kirjoitti Kennelliiton sivuilla vuonna 2021.

Sainion mukaan rotumix-pentuja ei ole tarkoitus rekisteröidä kumpaankaan rotuun, joka alkuperäinen rotu on. Niistä tuleekin rekisteröimättömiä risteytyspentuja.

– Tällaisia risteytyksiä, joita me myös kutsumme design-koiriksi, tehdään hyvin paljon. Kennelliitto ei rekisteröi tällaisista risteytyksestä syntyviä yksilöitä, Sainio kirjoittaa.

Katso myös: Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen koiran hankkimista?

Tämä pitäisi ottaa huomioon, kun hankkii koiran, sanoo Kennelliitto 4:43
Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon, jos on aikeissa hankkia koiraa? Tässä tärkeimmät neuvot. Huomenta Suomen haastattelussa Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi.

Lue myös:

    Uusimmat